« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
IZBORNI REZULTATI

Kukuriku koalicija premoćno pobijedila, potop HDZ-a i HSS-a

Gubitnika ima sigurno više nego dobitnika, ostaje nam da se nadamo da je ovakvim odabirom pobijedila neka nova Hrvatska

Slika saborskih klupa uvelike se mijenja
Slika saborskih klupa uvelike se mijenja (Arhiva)
Više o

HDZ

,

HSS

,

HSLS

,

izbori

,

Ladonja

,

don Ivan Grubišić

,

izborni rezultati

,

Hrvatski laburisti - stranka rada

,

Kukuriku koalicija

,

zastupnička mjesta

,

broj mandata

Izbori su gotovi, birački su listići prebrojani, dobitnika je tek nekoliko, a gubitnika bitno više. Zadnje dvije godine očito su ostavile traga na hrvatskim glasačima, koji su kaznili neke stare stranke i dali povjerenje novim snagama.

Nakon gotovo svih prebrojanih listića, Kukuriku koalicija sama sastavlja vladu bez ikakvih problema, sa 79 zastupnika na redovnim listama i jednim manjincem, zastupnikom češke manjine Vladimirom Bilekom. Ujedno su pobijedili u 8 od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, s tim da u 5. izbornoj jedinici imaju isti broj zastupnika kao i HDZ, jer su bili slabiji tek 0,7%.

HDZ je pobijedio zapravo samo u 9. izbornoj jedinici, ostvarivši 8 zastupničkih mjesta prema 6 zastupnika Kukuriku koalicije, a izgubio je čak i u tradicionalnoj 10. izbornoj jedinici. Sve zajedno, HDZ ima 44 zastupnika plus tri na listi za dijasporu.

Najveće iznenađenje večeri su Lesarovi laburisti, koji su osvojili 6 zastupničkih mjesta u Saboru, kao i HDSSB Branimira Glavaša, pretvorivši svoje stranke u respektabilne parlamentarne čimbenike, s tim da su laburisti osvojili mandate u čak šest izbornih jedinica.

Plinio Cuccurin uspio se ugurati u Sabor u tvrđavi IDS-a, don Ivan Grubišić je završio noć s dva mandata u 10. izbornoj jedinici, gdje je i Ruža Tomašić ispred HSP Ante Starčević i HČSP-a osvojila mandat.

Gubitnik večeri je HSS, stranka bogate povijesti i velikih ambicija, koja je ostala gotovo bez svega, jer je tek predsjednik Josip Friščić ušao u Sabor u drugoj izbornoj jedinici. HSLS se cijelu noć borio za makar jedan mandat u šestoj izbornoj jedinici, no ostali su zamalo kratki, tako da tek treba vidjeti što će biti s ove dvije, nekad velike, stranke.

Mandat nema ni HSP, Džapićevo nasljeđe očito je bilo preteško breme za Danijela Srba, a i kampanja HDZ-a agresivno ih je izgurala na marginu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izgubio je svaki kredibilitet osvojivši tek desetak tisuća glasova u četiri izborne jedinice gdje je postavio svoju listu.

Od lokalnih šerifa glavu može visoko držati samo Darko Milinović, koji i dalje drži Liku u čvrstom zagrljaju HDZ-a, dok je Kalmeta u Zadru dobio tek 25% glasova, koliko i koalicija HDZ-a i Keruma u Splitu i Jambo u Metkoviću, što mu nije bilo dovoljno za mandat.

Rezultati na 98% prebrojanih glasova:

Kukuriku 79 plus jedan manjinac
HDZ 44 + tri dijaspora
HDSSB 6
Laburisti 6
NL Ivana Grubišića 2
HSS 1
HSP A. Starčević/HČSP 1
Ladonja 1
SDSS 3
Manjine 4

 

05.12.2011. 07:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh