Kuhanim rajčicama protiv smrtonosnih bolesti
Konzumiranje rajčica pomaže reduciranje rizika od karcinoma, osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti itd.
I ne samo to, nego kuhane rajčice su zapravo mnogo bolje od sirovih. Naime, američki istraživači su otkrili da je ovo povrće najveći izvor snažnog antioksidansa licopena, a za razliku od drugog voća i povrća ima veći potencijal kada se skuha. Znanstvenici iz Nacionalnog centra za sigurnost hrane u Illinoisu tvrde kako rajčica sadrži zaštitne mehanizme koji pomažu prevenciju upala i krvnih ugrušaka.
Dr. Britt Burton-Freeman i dr. Kristin Reimers koje su provele istraživanje navode: "Širenje znanosti o rajčicama i njihovoj korisnosti može biti efektivna strategija kojom se potiče konzumacija povrća, što u konačnici vodi i do boljeg zdravlja."
"Istraživanja su dovela u vezu konzumaciju rajčica i smanjeni rizik od raka, srčanih i drugih smrtonosnih bolesti. Dokazi također sugeriraju da se konzumacija rajčica može preporučiti zbog njihove hranjive vrijednosti", zaključuju istraživači.
Novi komentar