« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ČISTI ZRAK

Kućno i ukrasno cvijeće štiti vaše zdravlje

Bilje u zatvorenim prostorijama, osim što čisti zrak, smanjuje i stres te povećava radne sposobnosti

Tradescantia pallida
Tradescantia pallida (Wikipedia)
Više o

ukrasno bilje

,

kućno bilje

,

kućno cvijeće

,

čist zrak

Odavno je poznato da kućno i ukrasno cvijeće nema samo ornamentalnu ulogu jer predstavlja pravi filtar zraka koji udišemo. No, nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Georgia dokazale je da je njihovo blagotvorno i pozitivno djelovanje puno šireg opsega nego što se do sada mislilo.

Studija ustvari pokazuje da biljke unutar kućnih prostorija ili ureda ne pogoduju samo zdravlju onih koji žive i rade u njima već su dobre i za radne performanse jer smanjuju stres zahvaljujući svojim sposobnostima pročišćavanja.

Stanley Kays, autor istraživanja, objašnjava da „neke biljke zaista imaju sposobnost da filtriraju zrak i očiste ga od takozvanih organskih štetnih tvari (OŠT)", odnosno štetnih spojeva i supstanci koje su inače prisutne u zraku te izazivaju alergije, kronične bolesti dišnih putova i ostale bolesti koji prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije uzrokuju oko 1,6 milijuna smrtnih slučajeva na godinu.

U zatvorenim prostorima količina tih tvari je i do 12 puta veća od one na otvorenom. Stoga je korisnost kućnog cvijeća i bilja sasvim jasna.

Istraživači su proučavali 28 najčešćih ukrasnih kućnih biljaka i među njima su izolirali nekoliko iznimno moćnih u pročišćavanju zraka - Hoya carnosa, Asparagus meyeri te Hedera helix. Posebno dobar pročišćavač je Tradescantia pallida.

09.01.2012. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh