« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UMILJATA STVORENJA

Kućni ljubimci kućna su opasnost

Psi i mačke s lakoćom vas mmogu poslati u bolnicu, tvrdi američka studija o sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

mačke

,

ozljede

Iako nam je njihovo društvo omiljeno, jedna američka studija sugerira da mačke i psi predstavljaju ozbiljnu opasnost u kući. Tijekom studije istraživači su otkrili da se nezgode unutar kućnoga prostora najčešće događaju dok ljudi love te životinje, spotiču se preko njih, a scenarija može biti milijun.

„Sigurno je da su ljubimci sjajni i donose puno toga dobrog, tako da mi ne govorimo ništa što bi značilo da ih ne trebate držati", rekla je za LiveScience Judy Stevens, jedna od istraživača i epidemiologinja pri Centru za kontrolu i prevenciju zaraze iz SAD-a. Rezultati se temelje na izvješću o posjetima hitnim službama 60-ak bolnica, koje je obuhvatilo nacionalni uzorak i koje je napravljeno evidencijom tih posjeta u periodu između 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2006.. Zabilježeno je čak 7,456 posjeta liječniku zbog ozljeda izazvanih uz pomoć kućnih ljubimaca. Zanimljivo je da je broj nezgoda koje su izazvali psi i do 7,5 puta veći od onih koje izazivaju mačke iako je poznato da se one radije motaju oko nogu vlasnika.

„To je zato što su psi veći i jači, a obično su ozlijeđeni ili žene ili djeca", kaže Stevens. Osim toga, žene su dva puta češći pacijenti od muškaraca koji imaju ozljede od padova. Djeca i starije generacije najčešće završavaju u hitnim službama zahvaljujući mačkama. Najviše ozljeda povezanih s psima dogodilo se tijekom šetnji - obično se vlasnik spotakne i padne preko psa ili zato što pas prejako vuče. Mačke više vole kućne prostore pa stoga ne čudi da se naviše nezgoda povezanih s njima događa u zatvorenim prostorijama prepunim namještaja oštrih rubova. Oko 12 posto ovih ozljeda rezultat je lovljenja mačaka po stanu ili kući. Detalji istraživanja predstavljeni su u časopisu Journal of Safety Research.

18.04.2010. 11:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh