« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Kubanci slave 50 godina revolucije

Prvi dan nove godine Kubanci su proslavili i pet desetljeća revolucije koja je dovela marksiste na vlast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Fidel Castro

,

Kuba

,

komunizam

,

godišnjica kubanske revolucije

Kubanci su u četvrtak proslavili 50. obljetnicu jedne od posljednjih marksističkih revolucija u svijetu, ali bez svog povijesnog vođe Fidela Castra koji je krhka zdravlja, i u prilikama stroge štednje koju je nametnulo teško gospodarsko stanje u toj zemlji.

Proslava je počela u četvrtak u ponoć po srednjoeuropskome vremenu prikazivanjem arhivskih snimaka dijelova govora "comandantea" na trgu Cespedes u Santiagu de Cubi, gdje je Fidel Castro, kojemu su tada bile 32 godine, prije točno pedeset godina proglasio "početak revolucije".

Fidelov brat i nasljednik na dužnosti predsjednika te komunističke države, Raul Castro (77) treba održati govor tijekom skromne proslave.

Castro koji se u javnosti nije pojavljivao od srpnja 2006., kada se zbog bolesti morao povući s vlasti, nije nazočio svečanosti, ali je u poruci koju je u četvrtak objavio dnevni list Granma čestitao obljetnicu "junačkom narodu" Kube.

"Zbog gospodarskih prilika proslava neće biti veličanstvena kako smo priželjkivali", rekao je jedan kubanski dužnosnik.

Nijedan čelnik latinskoameričke ljevice nije doputovao na proslavu u Santiago, drugi po veličini kubanski grad, ali su Evo Morales (Bolivija), Daniel Ortega (Nikaragva) i Hugo Chavez (Venezuela) uputili prigodne čestitke.

Kuba koju su 2008. pogodila tri uragana pričinivši štetu od 10 milijarda dolara (20 posto BDP-a), prema procjeni tamošnjih vlasti, službeno je i dalje u "posebnom mirnodopskom razdoblju" koje je proglašeno nakon pada SSSR-a i prekida dopreme sovjetske pomoći 1991., zbog čega otok trpi sveopću oskudicu, a tisuće Kubanaca su prisiljene otići iz zemlje. (hina/metro-portal)

02.01.2009. 09:18:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh