« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
POLITIČKA REPRESIJA

Kuba: Nakon smrti štrajkaša glađu uhićeni deseci disidenata

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da na Kubi ima dvjestotinjak političkih zatvorenika, no vlada te zemlje to niječe

Mučenja i pogubljenja događaju se u Guantanamu, tvrdi Raul Castro, ne u Kubi
Mučenja i pogubljenja događaju se u Guantanamu, tvrdi Raul Castro, ne u Kubi (Getty Images)
Više o

Kuba

,

Raul Castro

,

štrajk glađu

,

disidenti

,

Orlando Zapata Tamayo

Desetci disidenata su uhićeni ili su u kućnom pritvoru na Kubi nakon smrti disidenta koji je u zatvoru štrajkao glađu, što je diljem svijeta potaknulo prosvjede protiv komunističkog otoka, izvijestile su u srijedu disidentske organizacije, a prenijele svjetske agencije.

Kubansko povjerenstvo za ljudska prava i za nacionalnu pomirbu (CCDHRN), krovna organizacija disidenata, rekla je da je tridesetak disidenata obuhvaćeno mjerama koje su, čini se, sračunate na to da im onemoguće dolazak na sahranu Orlanda Zapate Tamayja, koji je umro u utorak nakon 83-dnevnog štrajka glađu.

"Pokrenut je val političke represije", rekao je Elizardo Sanchez, glasnogovornik CCDHRN-a, a prenijela je njemačka agencija dpa.

CCDHRN ističe da je Zapata Tamayo prvi disident koji je umro u kubanskom zatvoru od 1972. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da na Kubi ima dvjestotinjak političkih zatvorenika. No, kubanska vlada to niječe i tvrdi da u zemlji nema političkih zatočenika te da su svi koji su u zatvorima uhićeni i osuđeni na temelju zakona.

Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je u srijedu da "žali" zbog smrti Orlanda Zapate Tamayja, izvijestili su službeni kubanski izvori, a prenio je France Presse. Raul Castro koji je zajedno s brazilskim kolegom Luizom Inaciom Lulom Da Silvom posjetio luku Mariel, na zapadu Havane, istaknuo je da Zapata nije umro zato što se s njim loše postupalo.

"Nitko nije mučen, nije bilo mučenja ni pogubljenja. To se događa u (američkoj) bazi Guantanamu", na jugoistoku Kube, rekao je Castro, a prenijeli su službeno glasilo Cubadebate i kubansko ministarstvo vanjskih poslova. Orlando Zapata (42) je umro u utorak u bolnici u Havani, a sahranjen će biti u srijedu na istoku Kube. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 21:59:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh