« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFRIČKI PAKAO

Katar: Darfurske oružane skupine pregovaraju o miru

UNJ će pomagati sukobljenim stranama da pronađu konačno političko rješenje krize u Darfuru, objavio je Ban Ki-moon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

Katar

,

UN

,

Afrika

,

Darfur

,

mirovni pregovori

,

militantne skupine

Naoružane skupine iz Darfura počele su u u srijedu u Kataru neformalne mirovne pregovore o okončanju sedmogodišnjeg sukoba pošto je dan prije središnja sudanska vlada potpisala primirje s najmilitantnijom darfurskom skupinom JEM, javlja Al Džazira.

Egipat i Ujedinjeni narodi pozdravili su primirje JEM-a (Pokret za pravnu jednakost) i središnje vlade u Kartumu, no kritizira ga prvi pobunjenički pokret koji bojkotira pregovore u Kataru.

"UN i zajednički mirovni posrednik Afričke unije i UN-a nastavit će pomagati stranama u naporima da postignu" konačno političko rješenje krize u Darfuru, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na službenim stranicama. Zbog sukobima između autohtonih afričkih plemena u pokrajini Darfur i arapske milicije koju podržava središnja vlada u Kartumu, umrlo je 300.000 ljudi u ratu, od gladi i bolesti, a raseljeno je oko 2,7 milijuna. Sudan službeno priznaje samo 10.000 žrtava.

Prema uvjetima sporazuma JEM će dobiti mjesta u parlamentu, prenose mediji, a agencija AFP iz Kartuma javlja da će središnja vlada već u srijedu osloboditi 57 pripadnika JEM-a. Mir će biti moguć samo ako se postigne cjelovit sporazum sa svim sukobljenim formacijama, napominje Al Džazira iz Dohe i upozorava da je 10 pobunjeničkih skupina razdirano unutarnjim sukobima.

Međutim, Sudanski oslobodilački pokret (SLA), prvi koji se pobunio protiv vlade u Kartumu, bojkotira pregovore, a za postignut sporazum kaže da je "ceremonijalan" i služi da se JEM-u zajamče dužnosti u vladi. Sudanski predsjednik Omar al-Bašir nada se da će cjelovit mirovni sporazum biti potpisan do sredine ožujka, rekao je u utorak. Katar je najavio milijardu dolara pomoći za uništeni Darfur. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 20:52:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh