« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
GOSPODARSKA REFORMA

Kuba dozvolila građanima kupoprodaju automobila

Kuba je odlučila, u sklopu gospodarskih reformi, dopustiti svojim građanima da kupuju i prodaju svoje automobile kako ih je volja

Fotografija vijesti
Više o

automobili

,

kupovina

,

Kuba

,

Raul Castro

,

prodaja automobila

,

gospodarska reforma

Po prvi puta od revolucije 1959. godine Kuba je u okviru gospodarskih reformi predsjednika Raula Castra dopustila svojim građanima da kupuju i prodaju automobile.

Službena uredba od ovoga tjedna kaže da će Kubanci i strani državljani s prebivalištem na Kubi od sada moći činiti sa svojim automobilima što žele "bez ikakve prethodne autorizacije bilo koje instance".

Uredba koja stupa na snagu u subotu, međutim, samo će Kubancima koji imaju dopuštenje vlasti i stranim državljanima na otoku dopustiti da uvoze automobile dok će drugi biti ograničeni na automobile koji se već nalaze na Kubi.

Liberalizacija prodaje automobila jedna je od više od 300 reformi usvojenih u travnju na kongresu Komunističke partije, jedine legalne političke stranke na Kubi.

Sada Kubanci koji sele s otoka mogu prodati svoje automobile ili ih dati članovima obitelji što do sada nisu mogli. Strani državljani koji žive na otoku moći će tijekom boravka kupiti do dva automobila, uvezenih ili onih koji su na Kubi.

Ranije su se samo automobili koji su u Kubi bili prije revolucije 1959. mogli slobodno kupovati ili prodavati uslijed čega je na kubanskim ulicama veliki broj automobila iz pedesetih ili ranijh godina, većinom američke proizvodnje.

Na Kubi je također i mnogo automobila sovjetske proizvodnje iz doba kada je SSSR bio najveći saveznik otoka. Ti su automobili bili dostupni onima koji su dobili dopuštenje vlasti, uglavnom biranim dužnosnicima, sportašima, umjetnicima i liječnicima koji su se vraćali iz službe u inozemstvu.

Novu uredbu vlada je već dugo obećavala a Kubanci željno očekivali. Promjene su dio širokog Castrovog programa gospodarskih reformi koji je, kako kaže predsjednik, nužan za preživljavanje kubanskog komunizma.

Jedna je od teškoća s kojom će se suočiti Kubanci, koji imaju prosječnu mjesečnu plaću od 20 dolara, kako prikupiti novac za kupovinu automobila.

29.09.2011. 11:43:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh