« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NEMA KRIZE

Dogovoreno financiranje za najduži željeznički tunel na svijetu

Tunel će biti dio pruge između francuskog Lyona i talijanskog Torina, bit će dug 57 kilometara, a koštat će između 15 i 20 milijardi eura, od čega jedan dio financira EU

Fotografija vijesti
Više o

tuneli

,

željeznički promet

,

megaprojekti

Europskoj Uniji uskoro će biti predočen sporazum o financiranju prve faze gradnje tunela dugog 57 kilometara na pruzi Lyon-Torino kojeg su dogovorili talijanski i francuski ministri prometa, prenosi Hina.

Francuski ministar prometa Thierry Mariani i njegov talijanski kolega Altero Matteoli će u sljedećim danima uputiti Europskoj uniji zaključke sporazuma o financiranju tog tunela. Italija će preuzeti 57,9 posto finaciranja prve faze, a Francuska 42,1 posto.

Europska unija je ranije uvjetovala nastavak sudjelovanja u ovom projektu postizanjem toga dogovora.

Francuska i Italija su 2001. potpisale sporazum o gradnji linije brzog vlaka od Lyona do Torina. Ta linija, strateški važna za europsku mrežu, a subvencionira ju EU, skratit će udaljenost između Pariza i Milana na četiri sa sadašnjih sedam sati.

Ukupan trošak gradnje procjenjuje se na između 15 i 20 milijardi eura, od čega jedan dio financira EU. Iskopavanje tunela dugog 57 km u masivu Ambinu trebalo bi početi 2014. godine.

29.09.2011. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh