« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Krvavi izbori u Makedoniji

U sukobima albanskog stanovništva i policije poginula jedna osoba

Izbori će se, zbog oružanih obračuna u kojima je ozlijeđeno više osoba, ponoviti na 20-ak birališta
Izbori će se, zbog oružanih obračuna u kojima je ozlijeđeno više osoba, ponoviti na 20-ak birališta (Reuters)
Više o

makedonski izbori

,

Branko Crvenkovski

,

VMRO-DPMNE

,

izborni sukobi

Jedna je osoba ubijena, a devet je ranjeno u oružanim sukobima koji su izbili na glasačkim mjestima u Makedoniji. Ti su incidenti tako prijevremene parlamentarne izbore u toj zemlji pretvorili u krvave te izazvali zabrinutost u regiji i Europskoj uniji.

U sukobu u selu Aračinovu, nastanjenom albanskim stanovništvom, deset kilometara sjeverno od Skoplja, vatrenim je oružjem napadnuta policijska ophodnja. Policija je uzvratila, a u razmjeni vatre jedna je osoba ubijena, a nekoliko ih je ranjeno.

U Skoplju je došlo do razmjene vatre između pristaša dviju suparničkih stranaka u četvrti nastanjenoj većinskim albanskim stanovništvom. U tom je incidentu ranjeno pet osoba.

Pravo glasaOko 1,7 milijun Makedonaca s pravom glasa bilo je pozvano na birališta kako bi odlučilo kome će povjeriti vođenje zemlje, nakon što se sadašnja vladajuća koalicija u travnju ove godine suočila s blokadom parlamenta i nemogućnošću djelovanja.
Albanci čine oko 25 posto od ukupno 2,1 milijun stanovnika.
Još dvije osobe ranjene su na drugim lokacijama, priopćila je policija, no nije objavila identitet ranjenih osoba. Glasovanje je zbog incidenata bilo prekinuto i u Aračinovu i na dvadesetak drugih birališta u Makedoniji. Na tim bi biralištima izbori trebali biti ponovljeni, no zadnju odluku o tome donijet će izborno povjerenstvo.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, Europska unija i diplomatske misije zapadnih zemalja izrazile su žaljenje i zabrinutost zbog incidenata.

Naime, posebno zabrinjava činjenica da je izbore u Makedoniji nadgledao rekordan broj policajaca.

Oružani sukobi i incidenti na biralištima također su potkopali sve pokušaje makedonske vlade da se Europskoj uniji dokaže kako je Makedonija spremna na pregovore o pridruživanju.

Prijevremeni izbori sazvani su na prijedlog vladajuće stranke VMRO-DPMNE i opozicijske partije Albanaca Demokratske unije za integraciju, a podržala ih je i Demokratska partija Albanaca. Na izborima za 120 mjesta u makedonskom parlamentu Sobranju natjecalo se 1520 kandidata, a glavnu će riječ imati koalicija Za bolju Makedoniju koju predvodi vladajuća VMRO-DPMNE i Sunce za Europu, pod vodstvom oporbenog Socijaldemokratskog saveza. (METRO/HINA) 

01.06.2008. 23:44:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh