« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
BRAVO

Kronično bolesni smiju uzgajati kanabis

Pod određenim okolnostima kronično bolesni Nijemci ubuduće će smjeti sami saditi biljku kanabisa za svoje vlastite potrebe

Bolesnici će sami uzgajati marihuanu
Bolesnici će sami uzgajati marihuanu (Arhiva)
Više o

kanabis

,

uzgoj marihuane

,

uzgoj kanabisa

,

ulje od marihuane

,

ulje kanabisa

Pet kronično bolesnih muškaraca predalo je tužbe na Upravnom sudu u Kölnu budući da troškove terapije biljkom kanabisa nisu mogli sami snositi. Sud je trojci odobrio da sami u svojim stanovima smiju saditi ovu biljku za vlastite potrebe, no dvije tužbe je odbio. Istodobno, u obrazloženju presuda stoji kako se dozvola za vlastiti uzgoj ove bijke smije dobiti samo nakon podrobno ispitivanja svakog, individualnog slučaja zasebno.

Preduvjeti su da pacijenti na raspolaganju imaju posebnu prostoriju za uzgoj, da su prozori na njoj osigurani posebnim zaštitnim staklom koji isključuje mogućnost te da je dotična osoba već iskušala sve druge vrste terapijskih metoda. Primjerice, razlog odbijanja tužbe kod dvojce spomenutih muškaraca Sud je naveo upravo nedostatak prostora te činjenicu da nisu iskušane još sve druge terapijske mogućnosti. Njih će dvojca, kako su najavili, svoje tužbe sada predati Višem upravnom sudu u Münsteru.

No, ove presude ipak označavaju značajnu prekretnicu za budućnost. Kako je nakon suđenja izjavila glasnogovornica suda u Kölnu, „Savezni institut za medicinske produkte i lijekove, će se ubuduće morati pozabaviti ovakvim slučajevima jer su obavezni pod određenim uvjetima izdati dozvole za privatnu sadnju u terapijske svrhe". Ona je dodala da su vlasti obavezne kasnije i dalje kontrolirati osobe koje su dobile ove dozvole.

Dosadašnje neuspješne terapije s različitim lijekovima

Petorica spomenutih muškaraca već godinama boluju od kroničnih bolesti. Dvojca su oboljeli od multiple skleroze, jedan ima ADHS dok druga dvojca zbog prometnih nesreća koje su doživjeli pate od jakih, kroničnih bolova. Iza sebe već imaju dugogodišnje terapije različitim lijekovima koje im međutim nisu ništa pomogle. Ono što je im je pomoglo bila je biljka kanabisa, poznata po tome što njezini sastojci djeluju opuštajuće, umanjuju bolove, grčeve kao i sprječavaju razne upale.

Petorica kroničnih pacijenata dobili su doduše već odavno dozvolu za kupovinu preparata ove biljke u apotekama, no cijene ovih lijekova su previsoke pa si ih oni nisu mogli priuštiti. Zdravstvena osiguranja, naime, još uvijek odbijaju pokrivanje ovih troškova. Prema njihovom mišljenju, vlastiti uzgoj bi svakako bio puno jeftiniji. No, Savezni institut za medicinske produkte i lijekove do sada je odbijao njihove zahtjeve.

Terapija kanabisom u Njemačkoj dozvoljena samo uz ograničenja

Inače, u Njemačkoj od 2011. godine se lijekovi na bazi kanabisa mogu prodavati u apotekama. Njihova je kupnja moguća samo uz odgovarajući recept koji su do sada mogli dobiti samo pacijenti oboljeli od multiple skleroze ili pak oni oboljeli od spastičkih grčeva.Iako ovo doduše nije bilo prvi put da je jedan sud presudio u korist podnositelja ovakvih tužbi (početkom lipnja je Viši upravni sud u Münsteru donio istu odluku), no ovo je prvi puta da su sudski proces pratili i podržavali i predstavnici mnogih udruženja koji se bore za legalizaciju marihuane kao i za slobodnije korištenje i uzgoj kanabisa u privatne svrhe.

Piše: Željka Telišman (ard)/DW
23.07.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh