« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SJEĆANJE

Križni put održan u Lovasu i Stankovcima

Križni put u Lovasu započeo je molitvom i polaganjem vijenaca podno križa u nekadašnjemu minskom polju na ulazu u mjesto

(Vladimir Ivanov/Cropix)
Više o

Domovinski rat

,

križni put Lovas

,

Borislav Romić

Nekoliko stotina Lovašana sudjelovalo je na Veliki petak u tradicionalnome križnome putu na mjestima pogibije njihovih sumještana u Domovinskom ratu.

Križni put počeo je molitvom i polaganjem vijenaca podno križa u nekadašnjemu minskom polju na ulazu u Lovas, u blizini Vukovara, gdje je 18. listopada 1991. od 51 Lovašanina koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba i bivše JNA tog dana natjerali u minsko polje poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

Postaje križnoga puta bile su i druga mjesta na kojima su Lovašani mučeni u Domovinskom ratu, u kojem je ubijeno ili poginulo 85 mještana Hrvata.

Križni put, koji je predvodio lovaški župnik, velečasni Borislav Romić, završio je molitvom okupljenih vjernika kod masovne grobnice na mjesnome groblju iz koje su 1997. ekshumirani posmrtni ostatci 68 žrtava srpske agresije.

Križni put Hrvatske vojske i policije održao se pak na brdu Kamenjak kod Stankovaca.

Predvodio ga je vojni ordinarij u RH, biskup Juraj Jezerinac. Na brdu Kamenjak je jama u koju su 1944. godine bačena mnoga tijela. Na tom je mjestu nakon Domovinskog rata podignuta kapelica. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 14:16:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh