« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
RIJETKOST U HRVATSKOJ

Križevački meteorit - pronađeno 450 grama svemirske tvari

Svemirska tvar pala je na Zemlju u okolici Križevaca u noći između 4. i 5. veljače, predstavljani su ostaci

Pad meteorita
Pad meteorita (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

Križevci

,

meteorit

,

Križevci meteorit

Predstavljeni su ostaci meteorita koji je noću između 4. i 5. veljače pao u okolici Križevaca. Potragu su vodili članovi Hrvatske meteorske mreže i Križevačke astronomske udruge "Perzeidi", prenosi Hina. 

Potragu za meteoritom organizirali su članovi Hrvatske meteorske mreže i astronomskih društava iz cijele Hrvatske, a o istraživanjima su danas govorili Korado Korlević, Željko Andreić i Damir Šegon te predsjednik Križevačke astronomske udruge "Perzeidi" Ratko Matić.

Pronađena svemirska tvar pokazana je i novinarima, a moći će ju pogledati i Križevčani večeras u 19,30 sati na predavanju Korada Korlevića "Gužva u sunčevu sustavu" u sklopu 7. culture shock festivala. Kako je istaknuto na predstavljanju, u noći 4. veljače 2011. u Zemljinu je atmosferu uletjelo oveće tijelo iz asteroidnog pojasa brzinom od 18 km na sekundu.

Najpoznatiji meteorit u Hrvatskoj pao je na području Hrašćine 1751., a zadnji put je svemirsko "kamenje" palo 20. veljače 1951. kod Dubrovnika. Križevački meteorit je, zanimljivo, pronađen točno nakon 60 godina, 20. veljače 2011.

Svjetlosni trag nad Hrvatskom

Prolazeći kroz atmosferu, sudarajući se sa sve gušćim slojevima zraka, to je tijelo izazvalo jake svjetlosne efekte. Svjetlosni trag putanje toga tijela završio je nad Hrvatskom. Mnogi su očevidci taj događaj opisali kao niz bljeskova, prasaka i rasapa. Sve su to uspjele snimiti kamere Hrvatske meteorske mreže, ali i astronoma iz Češke, Mađarske i Slovenije.

Izračuni naših stručnjaka pokazali su da su dijelovi toga tijela pali u okolici Križevaca. Tjedan dana poslije u potragu za tom svemirskom tvari pošla je prva zajednička ekspedicija sastavljena od članova Hrvatske meteorske mreže, nekoliko astronomskih društava iz Hrvatske i Križevačke astronomske udruge "Perzeidi", a pronašli su je 20. veljače.

Korlević je istaknuo kako još nije analiziran sastav svemirske tvari, ali da je zacijelo riječ o kamenom meteoritu. Dosad je pronađeno 450 grama svemirske tvari, a u križevačkom kraju je, po stručnim procjenama, razasuto još oko 2,5 kilograma.

U protekla tri tjedna obavljeno je više terenskih istraživanja pod vodstvom našega poznatog stručnjaka za mala tijela Sunčeva sustava, Korada Korlevića, sa zvjezdarnice u Višnjanu. Na temelju njih te prikupljenih novih podataka o parametrima koji su utjecali na završne kilometre putanje svemirskog tijela u tijeku istraživanja popravljani su izračuni koji su usmjeravali potragu.

07.03.2011. 14:26:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh