« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POČINJE SVE RANIJE

Kriza srednjih godina nastupa u tridesetim godinama

Britanci u tridesetim i ranim četrdesetim godinama života nesretni su kao nijedna druga dobna skupina

Mnogi se žale na depresiju
Mnogi se žale na depresiju (Shutterstock)
Više o

depresija

,

kriza srednjih godina

,

samoća

Istraživanje je pokazalo da svaki peti ispitanik u dobi između 35 i 44 godine želi bolje odnose s obitelji, a svaki treći je izjavio da bi mu odnos s partnerom bio bolji da manje radi. Više od 20 posto požalilo se na samoću, a pet posto uopće nema prijatelja.

"Ranije smo krizu srednjih godina povezivali s ljudima u kasnim četrdesetim i pedesetim godinama života, no studija pokazuje da ona pogađa ljude ranije nego što smo mislili", rekla je Claire Tyler, izvršna direktorica savjetovališta Relate. "Tada počinju prave teškoće - osnivate obitelj, pritisak na poslu može postati neizdrživ, a novčane teškoće prevelike", dodala je.

Istraživanjem je otkriveno da je 22 posto ispitanika patilo od depresije zbog loše veze, a 40 posto varalo je svoje partnere. Studija, kojom su bile obuhvaćene 2.004 odrasle osobe u svim dobnim skupinama, pokazala je da su novčani problemi i zasićenje najveći problemi u vezi, a naštetiti joj mogu i problemi u komunikaciji, dugotrajno ostajanje na poslu te podjela kućanskih poslova.

Načini na koji ljudi komuniciraju s prijateljima značajno su se promijenili s modernom tehnologijom, pa su e-mailovi i sms-ovi postali popularniji od komunikacije "licem u lice". Četvrtina roditelja izjavila je da se služe društvenim mrežama poput Facebooka i MySpacea za održavanje kontakta s djecom, a deset posto uopće s djecom izravno ne komunicira. Odnosi s ocem osobito su na udaru, pokazalo je istraživanje po kojem trećina rastavljenih očeva uopće ne viđa svoju djecu, u odnosu na deset posto majki. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 14:48:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh