« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ZNAJU ONE KAMO IDU

Krave imaju magnetski osjet smjera

Promatrajući krave preko Google Eartha znanstvenici su zaključili da uvijek pasu u određenom smjeru.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

orijentacija u prostoru

,

krave

Krave dok pasu najčešće su okrenute prema Sjevernom ili Južnom polu, tvrde njemački znanstvenici nakon proučavanja 308 krda uz pomoć satelitskih snimaka Google Eartha.

To naznačuje da se goveda, poput ptica selica, morskih kornjača i kraljevskih leptira, usklađuju sa Zemljinim magnetskim poljima, kaže biolog sa sveučilišta Duisburg-Essen Hynek Burda.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu New Scientist, suprotni su ukorijenjenoj mudrosti prema kojoj stoka koja pase gleda u istom smjeru jer uživa u suncu ili se skuplja kako bi joj bilo toplije.

Njegova ekipa pratila je satelitske snimke krda na šest kontinenata, pri čemu je bilo obuhvaćeno više od šet tisuća grla stoke. Pokazalo se da im smjer kojim gledaju nije nimalo slučajan, jer su u prosjeku goveda imala odmak ne veći od pet stupnjeva u odnosu na zemljopisni sjever ili jug.

Budući da domaća goveda nisu migratorne životinje, postavlja se pitanje zašto znaju gdje je sjever i jug.

"Te životinje nekad su živjele u gustim šumama, u prerijama, savanama i stepama u kojima nije bilo orijentira", smatra Burda, ali ne zna odgovor na koji način krave i bikovi osjećaju magnetizam Zemljinih polova, koji je vrlo slab.

16.09.2008. 09:34:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh