Krastavci, rajčica i salata krivi za zarazu bakterijom
Siovo povrće krivo je za zarazu u kojoj su u Njemačkoj do sada umrle četiri osobe
Njemačka Ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Ilse Aigner izjavila je da su za širenje zaraze opasnom enterehemoragičnom bakterijom E.coli krivi sirovi krastavci, rajčice i salata.
"Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajčica i salata uzrok infekcije bakterijom", rekla je Aigner u priopćenju.
Njemačke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle četiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E.coli koja izaziva hemolitički uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrđena veza između njihovih smrti i zaraze.
Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 slučajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina slučajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu.
Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživača pa se naslućuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega.
Novi komentar