« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
MLJAC!

Krastavac je povrće koje nam treba

Kad malo bolje proučimo što se sve krije u njemu, neće nam preostati ništa drugo nego da ga odmah izvadimo iz frižidera

Bilo da ga jedete ili stavljate na lice, sjajan je
Bilo da ga jedete ili stavljate na lice, sjajan je (Arhiva)
Više o

kozmetika

,

povrće

,

podočnjaci

,

superhrana

,

zdravo povrće

,

krastavac

Superhrane obično imaju cijelo čudo dobrih sastojaka koji jačaju naš organizam, a rijetko tko bi pomislio da i običan domaći krastavac može upasti u tu kategoriju. Kad malo bolje proučimo što se sve krije u njemu, neće nam preostati ništa drugo nego da ga odmah izvadimo iz frižidera.

Krastavac ima 95 posto vode, no uz to je izuzetno bogat prirodnim solima, vitaminima, enzimima, mineralima i jakim antioksidansima. Primjerice, vlakna tjeraju glad, a mangan i kalij regurliraju krvni tlak.

Sok od krastavca je božansko piće za dijabetičare jer regulira razinu šećera u krvi, a može se i nanijeti na kožu kao tonik jer hidratizira i hladi kožu, pa je neizbježan sastojak u svakoj prirodnoj kozmetici za njegu kože.

Ako imate podočnjake kojih se teško rješavate, pokušajte sa svježim krastavcem, pun je kafeinske i askorbinske kiseline koje sprječavaju zadržavanje vode i na taj način smanjuju podočnjake i podbuhlost očiju. Uz to, smanjuje bol i ubrzava oporavak oštećene kože koja je izgorjela na suncu.

Hidratacijom djeluje protiv bora, a kako je siromašan kalorijama, idealna je grickalica za regulaciju težine, jer dijetetska vlakna kojih je krastavac pun šire se u želucu i daju osjećaj sitosti. 

Uz sve to, krastavac je prirodan laksativ i diuretik, odličan za detoksikaciju organizma koji ujedno ublažava otekline gležnjeva i nogu.

Ako ga redovito jedete, pomoći će vam u liječenju gastritisa, čireva, zatvora, bolesti pluća, želuca i bubrega, kao i artritisa. Prevenira neke vrste karcinoma, moždani udar i kardiovaskularne bolesti.

Kome sve ovo nije dovoljno, neka napravi neku od ukusnih salata sa svježim krastavcem, to će biti dovoljno da ga trajno stavi na svoj popis stvari koje uvijek treba imati u hladnjaku.

01.09.2012. 10:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh