« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina
OPREZ

Kraljevski med uvezen iz Kine se povlači s tržišta

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da se s tržišta povlači proizvod "Kraljevski med" jer je u njemu utvrđena prisutnost tadalafila

Kraljevski med može izazvati opasne nuspojave
Kraljevski med može izazvati opasne nuspojave (Screenshot)
Više o

povlačenje s tržišta

,

Kraljevski med

,

uvoz iz Kine

Kraljevski med - dodatak prehrani, LOT: 0105, pakiran u šest AL-vrećica po 10 grama koji su upakirani u papirnatu kutiju, oznake roka valjanosti veljača 2016., godine proizvodnje 2013., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba povlači se s tržišta.

Za taj je proizvod putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 miligrama po kilogramu.

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani, ističu iz Ministarstva.

"Klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima", navodi se u priopćenju.

Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/13).

"Uzimajući u obzir navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafina s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod može predstavljati rizik za zdravlje ljudi", ističu iz Ministarstva.

23.08.2014. 16:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh