« Fun
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Vojska Velike glave

Krađom torbice do Bernankeovog identiteta

Razbojnici ne prave razliku između moćnika i običnih potrošača, zanima ih samo njihov novčanik - a guvernerov je posebna poslastica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ben Bernanke

,

Vojska Velike glave

,

džepari

Ako je ikad postojao živi dokaz da kradljivci identiteta mogu udariti na moćnike jednako kao i na nesretne potrošače, ne treba ići dalje od glavnog američkog bankara, guvernera središnje banke Bena Bernankea, objavio je u četvrtak tjednik Newsweek.

Predsjednik Federalnih rezervi Bernanke postao je jednom od stotina žrtava razrađenog kruga krađe identiteta, koji je vodio osuđeni prevarant poznat kao Big Head (Velika glava), odgovoran za krađu više od 2,1 milijuna dolara od neopreznih potrošača i najmanje 10 financijskih institucija diljem SAD-a, po nedavno podnesenim sudskim dokumentima koje je analizirao Newsweek.

Prošloga ljeta, dok se bavio prvim udarima financijske krize na Wall Streetu, Bernanke je saznao da je lopov ukrao torbicu njegovoj supruzi, zajedno s čekovnom knjižicom njihovog zajedničkog računa. Nekoliko dana poslije, netko je počeo unovčavati čekove s računa obitelji Bernanke, pokazuju sudski spisi.

"Može se reći da on nije bio zadovoljan", izjavio je jedan od bliskih suradnika Bernankea, tražeći da ostane neimenovan jer raspravlja o pitanju koje guverner smatra privatnom stvari.

Kradljivac Bernankeove čekovne knjižice javno je otkriven tek nedavno u sklopu široke istrage krađe identiteta, koju su vodili Tajna služba i Inspekcijska služba američke Pošte.

Istraga je kulminirala posljednjih mjeseci nizom uhićenja, kaznenih prijava i optužnica saveznih tužitelja u Alexandriji, u predgrađu Washingtona.

Cilj su bili članovi kruga koji je koristio inventivne kombinacije staromodnih krađa i high-tech prijevara kako bi praznio bankovne račune neopreznih žrtava diljem SAD-a.

"Krađa ideniteta je ozbiljan zločin koji pogađa milijune Amerikanaca svake godine", naveo je Bernanke u pisanoj izjavi za Newsweek. "Naša obitelj bila je jedna od 500 koje su bile odvojeno praćene u istrazi kriminalnog kruga. Zahvalan sam policijskim časnicima koji su strpljivo i uporno radili na rješavanju i sprječavanju tih financijskih zločina", istakao je Bernanke.

Krađa identiteta obično je povezana s podacima o kreditnim karticama i drugim osobnim podacima koje pribavljaju cyberkriminalci. No, izgleda da je Bernanke je bio žrtva drevne ulične krađe.

Supruga predsjednika FED-a Anna Bernanke, 7. kolovoza 2008. bila je u kafiću Starbucksu, nedaleko od obiteljskog doma na Capitol Hillu, kad joj je torbica ukradena sa stolice, pokazuju spisi suda u Washingtonu.

U torbici su, među ostalim, bili njezina vozačka dozvola, kartica Socijalne sigurnosti, koja je glavni identifikacijski dokument u SAD-u, četiri kreditne kartice i čekovna knjižica zajedničkog računa bračnog para Bernanke u Wachovia banci. Anna Bernanke je nestanak torbice istoga dana prijavila policiji.

Pokazalo se da kraljivac torbice nije obični lopov, već da je radio za sofisticirani kriminalni krug, koji su mjesecima istraživali agenti FBI-a i policija u više država.

Jedan od vođa kriminalog kruga, Clyde Austin Gray Jr. iz Waldorfa u Marylandu, u srpnju je pred saveznim sudom u Alexandriji priznao krivnju za urotu da počini bankovnu prijevaru. Gray, u tom krugu poznat kao Velika glava, zaposlio je cijelu vojsku džeparoša, kradljivaca pošte, ali i uredskih djelatnika koji su krali čekove, kreditne kartice, vojne iskaznice i duge osobne dokumente, stoji u dokumentima suda koje citira Newsweek.

Izvor: Hina

27.08.2009. 09:54:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh