« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
WTF NA KVADRAT

Kozumova tajlandska tuna povlači se iz prodaje!

Tuna u Konzumovim konzervama opet je prepuna histamina, pa se po drugi put u kratkom vremenu povlači s tržišta

Tuna je opet otrovna ...
Tuna je opet otrovna ... (Arhiva)
Više o

Konzum

,

tuna

,

histamin

,

povlačenje iz prodaje

,

RIAL tuna

Konzumova tunjevina RIAL - tuna komadi u salamuri pakirani u konzerve od 160 grama, proizvedeni u listopadu 2012. godine također se povlače s tržišta, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, zbog prevelike količine histamina.

Histamin može dovesti do akutnih alergijskih reakcija, a ovo nije prvi put da se Konzumova tunjevina uvezena s Tajlanda povlači iz prodaje. Prvi puta se to dogodilo u travnju 2011. s K plus tunjevinom, a u listopadu prošle godine povlačila se tuna ISKA i LARA.

Sve su ove tunjevine uvezene s Tajlanda, gdje očito imaju problema u preradi tune. Naime, histamin nastaje u plavoj ribi od histidina kojim je bogata, no jedino ako se ne ohladi dobro nakon ulova. 

U tom se slučaju u ribi stvara histamin, koji je otporan na temperature do 200 stupnjeva Celzijusa i bez problema ostaje u konzerviranim komadićima plave ribe. 

Trovanje histaminom prepoznaje se po vrlo brzoj reakciji, od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije. Simptomi su: pečenje i suhoća u ustima, utrnuće oko jezika i usta, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, proljev i otok jezika, lica i usnica.

Otrovana osoba počinje se znojiti, svrbi je koža, a sluznica očiju i koža se zacrvene, te je moguć i pad tlaka, paraliza disanja i ubrzano lupanje srca.

Osobu s takvim simptomima treba hitno odvesti u bolnicu gdje će joj isprati želudac i dati antihistaminike.

Znači, ako vam na konzervi koju imate u kući piše sljedeće, bacite je:

Proizvod: RIAL - tuna komadi u salamuri
Pakiranje: konzerva (160 g)
Datum proizvodnje: 10.2012.
Rok trajanja: 10.2015.
Br. serije/Lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY
Zemlja podrijetla: Tajland
Uvoznik i distributer: KONZUM d.d., M. Čavića 1a, Zagreb
"

08.02.2013. 20:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh