« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
"DOMAĆE"

Dukatovo i Vindijino trajno mlijeko povlači se s tržišta

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta

"Domaće" mlijeko je kancerogeno? (Shutterstock)
Više o

dukat

,

Vindija

,

trajno mlijeko

,

aflatoksin M1

Aflatoksin, toksin plijesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, kokosu i kukuruzu i jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće pronađen je u trajnom mlijeku proizvođača Dukata i Vindije.

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju smo upozoreni sa tržišta BiH.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:

Vindija d.d.

trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.
UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d.

trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.

trajno mlijeko „Lagano jutro" 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

 

08.02.2013. 17:34:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh