« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Kosovo neovisno i multietničko

Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o neovisnosti • Srbija traži njezino poništenje

Više o

Kosovo

Skupština Kosova usvojila je jučer Deklaraciju o neovisnosti kojom se Kosovo odvaja od Srbije. Za Deklaraciju o proglašenju neovisnosti Kosova izjasnilo se aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba, njih 11, nisu bili nazočni sjednici u Prištini.

- Od ovog trenutka Kosovo je neovisna i suverena država - izjavio je premijer Hashim Thaçi nakon usvajanja Deklaracije u kojoj stoji da će neovisno Kosovo biti posvećeno miru i stabilnosti. Deklaracija koju je usvojio kosovski parlament sadrži tri glavna dijela - dio koji se odnosi na proglašenje neovisnosti, obavezu ostvarivanja plana Marttija Ahtisaarija i poziv misiji EU da dođe te NATO-u da ostane na Kosovu.

Međunarodni nadzor

‘Kosovo je demokratsko, svjetovno i multietničko društvo, koje će prihvatiti civilnu i vojnu međunarodnu nazočnost’, stoji u tekstu Deklaracije. Deklaracija polazi od plana posebnog izaslanika UN-a za Kosovo, Finca Marttija Ahtisaarija, o neovisnosti pod međunarodnim nadzorom, koju bi osiguravala i nadzirala misija Europske unije. Riječ je o planu koji su prihvatile zapadne zemlje, no u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala ga je Rusija koja se protivi neovisnosti Kosova. Civilnu nazočnost međunarodne zajednice osigurala bi Europska unija, a vojnu KFOR, međunarodne snage kojima zapovijeda NATO i koje su na Kosovu od 1999. godine, a ondje će ostati i nakon proglašenja neovisnosti.

U Deklaraciji se također ističe spremnost kosovske strane za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, uključujući i Srbiju.

- Dok postoji srpski narod, Kosovo je Srbija - poručio je srbijanski premijer Vojislav Koštunica s konferencije za novinare u Beogradu, koju su prenosile srbijanske nacionalne televizije. On je ustvrdio da je do proglašenja ‘lažne države’ dovela ‘destruktivna, surova i nemoralna politika’ SAD-a koji je, ‘kršeći međunarodni poredak zbog svojih vojnih interesa ponizio Europsku uniju’ i prisilio je na gaženje svih načela za koje se zauzima.

Koštunica je najavio da će Vlada Srbije s parlamentarnim strankama idućeg tjedna organizirati mirne prosvjede, u kojima građani moraju pokazati da su, za razliku od SAD-a i EU, ‘dostojanstveno iznad sile’.

Obuzdani rezervistiNekoliko stotina srbijanskih rezervista u vojnim uniformama, koji prosvjeduju protiv neovisnosti Kosova, prešlo je u jučer granicu s Kosovom na prijelazu Merdare, ali ih je kordon kosovske policije spriječio da idu dalje, javila je novinska agencija Beta. - Pravo, pravda i sloboda vodit će sve nas do trenutka dok Kosovo ne vratimo tamo gdje mu je mjesto, u ustavni i pravni poredak Srbije - kazao je Koštunica.

Tadić pisao Ban Ki-moonu

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je jučer glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da naloži šefu UNMIK-a poništavanje odluke o proglašenju kosovske neovisnosti i raspuštanje kosovske skupštine.

- Pozivam vas da osigurate da vaš specijalni predstavnik na Kosovu u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima odmah proglasi ovaj nelegitimni čin ništavnim. Također očekujem da će on djelovati u skladu s ustavnim okvirom i raspustiti Skupštinu Kosova - naveo je predsjednik  Tadić u pismu glavnom tajniku UN-a. (HINA/METRO)

18.02.2008. 01:40:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh