« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
O SVEMU POMALO

Kosor želi i oporbu u borbi protiv korupcije

O mogućnosti ukidanja kriznog poreza premijerka je rekla kako će on biti na snazi do 31. prosinca ove godine, prema Zakonu o posebnim porezima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Đakovština

,

PPK Valpovo

Premijerka Jadranka Kosor tijekom današnjeg boravka u Valpovu ponovila je kako su prioriteti Vlade RH i HDZ-a na čijem je čelu, gospodarski oporavak i izlazak iz krize, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ulazak Hrvatske u EU.

Pri tome je pozvala SDP i ostalu oporbu da također vode "borbu protiv kriminala do posljednjeg daha", dodavši kako nema nedodirljivih.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon razgovora s rukovodstvom PPK Valpova, gdje je posjetila i Pogon stočne hrane, premijerka Kosor je istaknula da je u najjačem sastavu došla u Valpovo "kako bi dali podršku da se nastavi s razvojem tvrtke, te izrazili zadovoljstvo što nije došlo do otpuštanja radnika".

Dodala je kako je hrvatska država učinila velike napore u sanacija PPK Valpova. U toj tvrtki zaposleno je oko 500 radnika, a novi vlasnik tvrtke "Žito" Marko Pipunić ima obvezu do proljeća u dokapitalizaciju uložiti sto milijuna kuna, te u iduće dvije godine još 175 milijuna kuna.

Vezano za problematiku "Đakovštine" premijerka Kosor je rekla kako je evidentno da je iz silosa nestalo 3.000 tona kukuruza i pšenice, te je prva zadaća nadležnih tijela ustanoviti tko je za to odgovoran "te ga najstrože kazniti". Dodala je kako se pozivaju svi koji mogu, da pomognu u rješavanju problema "Đakovštine" od poslovnih banaka pa nadalje. Napomenula je kako država ne može "Đakovštini" oprostiti dug od 50 milijuna kuna "jer bi to značilo otvaranje Pandorine kutije što sigurno nije dobro".

Na upit novinara kako to da je tako brzo došao odgovor iz Državnog odvjetništva RH (DORH) da nema problema vezanim za kupnju njezina stana, zbog čega ju je prozvao SDP, premijerka je istaknula da "ništa nije sporno, jedino što se to izvlačilo kada je nekome trebao obračun s njom". Pozvala je sve "koje to zanima da pogledaju (internetsku) stranicu dorh.hr gdje sve točno piše".

"Nažalost SDP često izražava nepovjerenje u rad državnih institucija što nije dobro, već naprotiv svi zajedno moramo reći da nema nedodirljivih, i da nam vezano za korupciju i borbu protiv organiziranog kriminala, predstoji borba do posljednjeg daha, a ne da tražimo, poput nekih, da se problemi otkrivaju u tuđem dvorištu a njihove zaobilazi", izjavila je premijerka Kosor.

Odgovarajući na upit kakav je njezin odnos prema predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću koji nakon deset godina završava svoju predsjedničku karijeru, premijerka Kosor je rekla kako je "bilo oštrih riječi" kada su oboje bili kandidati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. No, dodala je "mogu reći da mi je sada kada predsjednik Mesić odlazi, na neki način i žao jer smo uspjeli svladati svoje različitosti, sve u interesu općeg dobra".

"Očekujem da će predsjednik Mesić i nakon svoga odlaska i dalje dati svoj doprinos u rješavanju gospodarske krize, borbi protiv korupcije i ulasku Hrvatske u EU", rekla je Kosor.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti ukidanja kriznog poreza, premijerka je istaknula kako će krizni porez funkcionirati do 31. prosinca ove godine, prema Zakonu o posebnim porezima.

Nakon posjeta PPK-u Valpovo premijerka Kosor je u pratnji potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministra financija Ivana Šukera, poljoprivrede Petra Čobankovića i ministra vanjskih poslova Gordan Jandrokovića, bila nazočna proslavi 20. obljetnice osnutka HDZ-a Valpovštine. (hina/metro-portal)

30.01.2010. 17:12:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh