« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NIŠTA NOVO

Kosor: Zakon o mirovinskom osiguranju sigurno će se mijenjati

Premijerka Kosor kaže da je vlada spremna na neke modifikacije zakona, ali da će se on sigurno uskoro mijenjati

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Damir Kajin

,

Ana Benačić

Premijerka Jadranka Kosor najavila je u Hrvatskom saboru da će vlada promisliti o "modifikaciji" nekih odredbi iz predloženih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje se tiču zaposlenih žena.

Odbacivši ocjene IDS-ovca Damira Kajina da vladino odustajanje od hitne rasprave i izglasavanja spomenutih zakonskih izmjena upućuje na to da se od njih možda i odustane, premijerka je u aktualnom prijepodnevu poručila da će se zakon sigurno i uskoro mijenjati.

No, izvijestila je da vlada razmišlja u predloženi propis unijeti i neke modifikacije, odnosno promjene kada je riječ o ženama na tržištu rada. U svakom slučaju, naglasila je, oko izmjena spomenutog zakona nastavit će se razgovori sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama.

Na Kajinove tvrdnje da vlada pokazuje bešćutnost kad predlaže izjednačavanje žena i muškaraca u dobi za odlazak u mirovinu, Kosor je ustvrdila kako joj je žao što takva pitanja nije postavljao kada je IDS sudjelovao u vlasti, koja je ukidala rodiljne naknade, trogodišnji roditeljski dopust te donosila i druge mjere kojima je urušila populacijsku politiku.

Na pitanje Romane Jerković (SDP) smatra li da nastavak pada Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurencije znači da Hrvatska "ide prema dnu", Kosor je odgovorila kako joj je teško vjerovati da SDP dovršetak hrvatskih pregovora za ulazak u EU ocjenjuje nezaustavljivim padom prema dnu.

Kosor je naglasila je da se na skori dovršetak pregovora, za koji je uvjerena da će biti do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom, gleda u kontekstu ozračja gospodarskog razvoja, "a to nije klizanje prema dnu".

Premijerka je kao glavnu prepreku snaženju konkurentnosti Hrvatske navela otpore punoj provedbi vladinog programa gospodarskog oporavka, potporu kojemu su dali Svjetska banka, MMF, HNB i druge međunarodne i domaće institucije.

Među primjedbama zašto Hrvatske nije konkurentnija, dodala je Kosor, je i nemogućnost mijenjanja radnog zakonodavstva. "A vi ste ti koji se tome opirete, a tako i programu gospodarskog oporavka", poručila je SDP-ovcima.

Prozvala ih je i da su krivo informirali građane oko spajanja ergela Lipika i Đakova te zagrebačkih bolnica, naglasivši da spomenuta dva slučaja, ali i druge vladine mjere idu u cilju ušteda u državnom proračunu.

"Uvjerena sam da ni sami ne vjerujete u to što govorite, a kamoli hrvatska javnost", poručila je premijerki Romana Jerković (SDP), rekavši da o tome kako radi njezina vlada svjedoči i to što se o tom radu sve više čita u crnim kronikama.

Nadica Jelaš (SDP) upitala je premijerku kako se, kao nasljednica Ive Sanadera, osjeća zbog činjenice da je u Sanaderovo vrijeme bilo 50 tisuća nezaposlenih manje nego danas.

"Vaše je pravo da slavite prethodnika, ali ja govorim o činjenicama", odgovorila joj je Kosor, ponavljajući da se program gospodarskog oporavka provodi, te da u toj provedbi očekuje potporu svih, pa i oporbe. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 14:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh