« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
REZIME

Kosor zadovoljna provođenjem programa gospodarskog oporavka

Premijerka je uvjerena da se program gospodarskog oporavka provodi, iako učinci nisu vidljivi

Kosor
Kosor (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

program gospodarskog oporavka

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da se plan gospodarskog oporavka koji je vlada predstavila prije godinu dana provodi, te da će uskoro biti organizirana prezentacija na kojoj će se točno vidjeti kako taj posao teče, prenosi Hina.

"Tvrdim da se program gospodarskog oporavka koji sam i osobno predstavila provodi. Apsolutno odbijam sve one koji nastoje umanjiti dosege ovog programa", kazala je na konferenciji za novinare sazvanoj povodom zatvaranja dva nova poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

"Odlučila sam da napravimo jednu cjelovitu analizu i cjelovitu prezentaciju. Za nekoliko dana mi bismo priredili prezentaciju da se vidi što je zapravo odrađeno", kazala je u odgovoru na novinarsko pitanje kako se provodi plan gospodarskog oporavka.

Velika većina zadanog se, po riječima premijerke, provela, nije se provela izmjena zakona o radu jer je "krenula velika buka sa svih strana, prikupljali su se potpisi". Na tragu toga došli smo do dogovora sa sindikatima o referendumu koji bi se trebao održati istovremeno kad i referendum za EU, dodala je.

Među ostvarenim ciljevima Kosor je navela ukidanje kriznog poreza i smanjenje državnih rashoda odnosno smanjenje potrošnje. "Zamrznuli smo proračun i u tako zamrznute rashode uklopili smo 4 milijarde novih obveza u 2011.", primjerice za popis stanovništva, za referendum i za parlamentarne izbore.

Potom je navela promjene zakona o porezu na dohodak, smanjenje parafiskalnih nameta, objedinjenu javnu nabavu, smanjene plaća i mirovina, dovođenje u red javnih poduzeća, smanjenje nelikvidnosti.

Jedna od mjera je bila i racionalizacija u zdravstvu ali i u drugim domenama. Spomenula je i zakon o fiskalnoj odgovornosti, o mirovinskom osiguranju te velike promjene u sustavu socijalne skrbi. Također se pokreću i velike investicije, naglasila je Kosor.

Premijerka je pojasnila da je program gospodarskog oporavka predvidio mjere za 2010., plan za razdoblje do ulaska u EU, te treći paket mjera koji je dugoročan.

"Oko tog trećega se i dalje radi. U tu skupinu spada smanjivanje broja jedinica lokalne uprave i samouprave", kazala je. Čvrsti kriteriji koji će omogućiti smanjenje broja općina i gradova i eventualno županija su doneseni, kazala je hrvatska premijerka.

19.04.2011. 21:08:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh