« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BIDEN - KOSOR

Kosor tvrdi da SAD podržava program Vlade

Brzinski posjet Washingtonu trebao je poslužiti kao pritisak na Brammertza, no tek će se vidjeti ima li od toga kakve koristi

Jadranka Kosor Joe Biden Serge Brammertz
Jadranka Kosor Joe Biden Serge Brammertz (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Joe Biden

,

Serge Brammertz

Hrvatska premijera Jadranka Kosor u utorak je nakon jednosatnog sastanka s američkim potpredsjednikom Joem Bidenom u Bijeloj kući izjavila da hrvatska vlada ima punu i apsolutnu potporu SAD-a za svoj glavni strateški prioritet - dovršetak pristupnih pregovora s EU, kao i za borbu protiv korupcije i program gospodarskog oporavka.

"Zahvalila sam potpredsjedniku Bidenu na prijateljskoj i partnerskoj potpori koju Hrvatska uživa od SAD-a. Ovaj razgovor je za mene kao predsjednicu vlade dodatno osnaženje i ohrabrenje za nastavak rada na tri glavna prioriteta vlade - dovršetak pregovora s EU, a tu imamo punu i aposlutnu potporu SAD-a, kao i za borbu protiv korupcije i program gospodarskog oporavka", izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon razgovora u Bijeloj kući.

Potpredsjednik Biden se nakon sastanka nije obratio novinarima, a iz njegova je ureda Hini naznačena mogućnost kasnije objave priopćenje o razgovorima s Kosor.

Ona je naglasila da se "dosta razgovaralo o euroatlanstkom putu Hrvatskoj susjednih zemalja, prije svega Bosne i Hercegovine".

"Mi u hrvatskoj Vladi smatramo da je važno završiti pregovore, kako bi Hrvatska što je moguće prije postala 28. članica EU i sa stajališta euroatlantske perspektive naših susjeda. Mi sigurno na taj način možemo osnažiti naše susjede na euroatlantskom putu. To je važno za konačnu stabilnost, mir i prosperitet svih nas koji živimo na tim prostorima", kazala je Kosor.

Bio je to iznimno "važan, koristan, srdačan, prijateljski i konstruktivan razgovor", rekla je hrvatska premijerka, ističući da je "vrlo zadovoljna".

Među nizom tema, po njezinim se riječima, govorilo i o novim mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje SAD i Hrvatske, te o mogućim novim investicijama u Hrvatsku".

Ona je rekla da je na sastanku govorila o programu gospodarske obnove i razvoja u Hrvatskoj, te o borbi protiv korupcije koja će omogućiti da Hrvatska bude poželjna zemlja za strana ulaganja.

"Želimo gospodarski oporavljeni, kao država koja je ekonomski snažna, postati 28. članica EU", kazala je.

Također se po njezinim riječima, govorilo o važnim pitanjima za NATO i o suradnji unutar saveza, posebno o hrvatskom sudjelovanju hrvatskih snaga u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Premijerka Kosor u utorak se u State Departmentu sastala sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, a u utorak će je na Capitol Hillu primiti predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

U utorak je održala i sastanke s nekoliko američkih senatora, a kongresnici, članovi Hrvatskoj kongresnog kluba u njezinu su čast organizirali poseban prijem. (hina/metro-portal)

 

26.05.2010. 07:32:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh