« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NOVI PROGRAMI

Kosor s predstavnicima Hrvatskih šuma i drvoprerađivačke industrije

Dogovoreno je da će Hrvatske šume i dalje pomagati drvnoj industriji, a Vlada će izdvojiti 65 milijuna kuna za potporu te industrije

(Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Hrvatske šume

,

Vlada RH

,

drvna industrija

,

Darko Vuletić

Vlada će predložiti Hrvatskim šumama da i dalje pomažu drvnoj industriji, a ta nastojanja, kao i provedba natječaja za potporu drvnoj industriji za što će Vlada u proračunu izdvojiti 65 milijuna kuna, trebali bi poboljšati likvidnost, omogućiti razvoj novih programa i proizvoda te povećati izvoz finalnih proizvoda hrvatske drvoprerađivačke industrije, ističe se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću nakon današnjeg sastanka Jadranke Kosor s predstavnicima Hrvatskih šuma i drvoprerađivačke industrije.

Premijerka Kosor u Banskim se dvorima sastala s predstavnicima Hrvatskih šuma i udruga drvoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a razgovaralo se o utjecaju globalne krize na šumarski i drvoprerađivački sektor.

Kako se navodi u priopćenju, premijerka je ukazala na značaj međusobne suradnje Hrvatskih šuma i drvne industrije u prevladavanju složenih uvjeta poslovanja i očuvanja radnih mjesta u šumarskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić izvijestio je predsjednicu Vlade o trenutnom stanju u šumarstvu te istaknuo kako će unatoč krizi Hrvatske šume 2009. godinu završiti s pozitivnim poslovnim rezultatom.

Međutim, vrlo su izraženi problemi konkurentnosti na stranim tržištima i visoke nelikvidnosti u drvoprerađivačkoj industriji pa se oni odražavaju i u poslovanju Hrvatskih šuma. Problemi s nelikvidnošću doveli su do toga da je u većem dijelu drvne industrije otežana isporuka roba s obzirom na nemogućnost redovnog podmirenja obveza.

U raspravi je zaključeno da će Vlada predložiti Hrvatskim šumama da i dalje svojim mjerama pomažu drvnoj industriji uz njihovu obvezu osiguranja davanja čvrstih jamstava za podmirenje dospjelih i novih obveza.

Rezultati tih nastojanja, kao i provedba natječaja za potporu drvnoj industriji trebali bi poboljšati likvidnost, omogućiti razvoj novih programa i proizvoda te povećati konkurentnost i izvoz finalnih proizvoda hrvatske drvoprerađivačke industrije.

Naime, hrvatska drvoprerađivačka industrija je unatoč teškoćama u prošloj godini na strana tržišta izvezla roba vrijednih oko 755 milijuna američkih dolara, pri čemu je ostvareno stotinjak milijuna američkih dolara suficita u robnoj razmjeni, navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 14:27:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh