« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
članak 11. stavak 1.

Kosor potpisala izjavu vezanu za arbitražni sporazum

U izjavi se navodi da se ništa u Sporazumu neće smatrati kao pristanak Hrvatske na kontakt Slovenije s teritorijalnim morem

(Dragan Matić/ CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

arbitražni sporazum

,

kosor izjava

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisala je u ponedjeljak Izjavu Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži između vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Slovenije.

U njoj se ističe da se ništa u tom Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom tijekom pregovora, a o čemu su hrvatska i slovenska strana zajednički izvijestile švedsko predsjedništvo Europske unije i Sjedinjene Američke Države, predsjednica vlade potpisala je Izjavu Republike Hrvatske nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži a prije njegove ratifikacije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Čitava procedura je u skladu s člankom 11., stavak 1. Sporazuma o arbitraži, objašnjava se u priopćenju.

Sporazum o arbitraži dvoje je premijera potpisalo u Stokcholmu 4. studenoga.

Potpisnici arbitražnog sporazuma su tada izjavili kako je to veliki dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za Europu i međunarodnu zajednicu te da otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja.

Premijerka Kosor je izjavila da je to "dobar sporazum za Hrvatsku, za Sloveniju i za Europsku uniju", dodajući da je "ponosna što je u Stockholmu" na potpisivanju sporazuma koji je dogovoren nakon dugih pregovora. (hina/metro-portal)

Tekst u cijelosti glasi:

"Izjava Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije
U odnosu na Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisan u Stockholmu, 4. studenoga 2009. godine, Republika Hrvatska daje sljedeću izjavu, o čijem su sadržaju dana 27. listopada 2009. hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile Predsjedništvo Vijeća Europske unije i Sjedinjene Američke Države:
Ništa u Sporazumu o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije neće se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.
Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom, Republika Hrvatska daje ovu Izjavu nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži, a prije ratifikacije Sporazuma o arbitraži u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, u skladu s člankom 11., stavak 1. Sporazuma o arbitraži.''

09.11.2009. 13:20:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh