« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
MIROGOJ

Kosor položila vijence u povodu Dana Oružanih snaga i HKOV

Da nije bilo hrvatskih branitelja i dr. Franje Tuđmana, ne bi bilo ni hrvatske države, rekla je premijerka

(Milivoj Keber / CROPIX )
Više o

Jadranka Kosor

,

Dan oružanih snaga

,

Mirogoj

,

tadić

U povodu Dana oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske premijerka Jadranka Kosor je zajedno s Vladinim izaslanstvom i udrugama proisteklih iz Domovinskog rata položila danas vijenac i odala počast na zagrebačkom groblju Mirogoju kod Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, u Aleji branitelja kod Središnjeg križa te na grobu prvog hrvatskog predsjednika.

Premijerka Kosor je u izjavi novinarima istaknula kako je ovo trenutak kada se prisjećamo snage Oružanih snaga RH, Hrvatske vojske, osnivanja i teških trenutaka u povijesti Republike Hrvatske, ali i iznimno važnih i slavnih godina utemeljenja Hrvatske vojske i OS-a.

Ovo je trenutak kada se sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku i onih koje još uvijek, nažalost, tražimo jer su na popisu zatočenih i nestalih. Ovo je trenutak kada se moramo prisjetiti, i sjećamo se na ovom mjestu, kako se branila i oslobađala Hrvatska, sjajnih akcija "Bljeska " i "Oluje" i mnogih drugih te, dakako, prvoga hrvatskog predsjednika i prvog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, istaknula je premijerka Kosor.

Sasvim sigurno, nastavila je, da danas kada smo ponosna članica NATO saveza već više od godinu dana i imamo modernu Hrvatsku vojsku i Oružane snage, neprekidno se moramo sjećati kako je to počelo.

Sjećamo se i na ovom mjestu danas Josipa Jovića i mnogih drugih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku, koji su bili u temeljima današnjih OS-a. Sjećamo se svih onih koji su uistinu krenuli braniti domovinu gotovo goloruki, u trapericama i tenisicama, s krunicom oko vrata, koji su vjerovali u slobodu i u slobodnu, samostalnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

Da nije bilo hrvatskih branitelja i prvoga hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, ne bi bilo ni slobodne i samostalne, demokratske, neovisne i europske hrvatske države i ne bismo danas završavali pregovore kako bi Hrvatska postala 28. članica Europske unije, podsjetila je premijerka Kosor na tu činjenicu.

U Vladinom su izaslanstvu bili potpredsjednik i ministar financija Ivan Šuker, ministar obrane Branko Vukelić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Počast poginulima za domovinu vladino izaslanstvo odala je i polaganjem vijenaca na zajedničkoj grobnici na Krematoriju za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.(hina/metro-portal)

28.05.2010. 12:04:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh