« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
PROBLEMI POD TEPIH

Kosor: Ovo je najbolje izvješće EK ikada

Jadranka Kosor jako je zadovoljna izvješćem EK o napretku pregovora, ali kaže i da sljedećih mjeseci treba raditi bez predaha

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Bernard Čović/Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Europska komisija

,

Hrvatska EU

,

pregovaračka poglavlja

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, usvojeno u utorak, "najboljim izvješćem ikada", ali je rekla da je ono i novi poticaj da se sljedećih mjeseci radi gotovo bez predaha kako bi se po planu završili pregovori i potpisao pristupni ugovor s EU.

"Ovo je najbolje izvješće ikada o napretku RH. Hrvatska pokazuje napredak apsolutno u svim područjima. To je ono što je važno i što pokazuje da je Europska komisija prepoznala naše napore i veliki posao koji smo do sada obavili", izjavila je Kosor u utorak navečer novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom u Banskim dvorima.

"Posebno me veseli što je primijećeno da smo učinili puno posla, zaista podnijeli veliki teret, prije svega zbog nas i naše budućnosti, a ne samo zbog završetka pregovora", istaknula je Kosor.

"Sve u svemu, ja sam zadovoljna, ali .... ovo izvješće je i novi poticaj da još žešće prionemo poslu. Mi smo u zadnjim metrima maratona, ali sada je iznimno važno da ne gubimo dah i da dođemo s još dovoljno snage do cilja. Ja sam sigurna da mi to možemo", kazala je Kosor.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana Hrvatska zatvorila tri poglavlja i najavila je da će sljedećeg mjeseca zatvoriti još tri, a možda i četiri. "Prema tome, za početak sljedeće godine ostaju ova dva osobito osjetljiva, ali sam sigurna da ćemo i njih zatvoriti", istaknula je.

Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora, a prestalo joj je još zatvoriti devet, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojemu se ne pregovara.

Što se tiče dijela izvješća o gospodarskim kriterijima za članstvo, sigurno je važno, nastavila je Kosor, da je Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i da neće biti problema kad postane članica EU. Hrvatska zato paralelno radi i program gospodarskog oporavka kako bi, kao gospodarski osnažena država, postala 28. članica.

"Sve u svemu poticaj da sljedećih nekoliko mjeseci radimo snažno, gotovo bih rekla bez predaha, kako bismo zaista na vrijeme prema planu u vremenu mađarskog predsjedanja završili pregovore i potpisali pristupni ugovor", kazala je Kosor. (hina/metro-portal)

09.11.2010. 20:41:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh