« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
skoplje:

Kosor o suradnji Hrvatske i Makedonije

Robna razmjena između dvije zemlje ove godine je zbog krize smanjena za više od 30 posto

(Maja Zlatevska/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Nikola Gruevski

,

Trajko Veljanovski

,

Đorge Ivanov

Svjetska gospodarska kriza nepovoljno se odrazila i na gospodarsku suradnju između Hrvatske i Makedonije, naglasila je predsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor u utorak na makedonsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Skoplju gdje je boravila na poziv svoga makedonskog kolege Nikole Gruevskog.

Sudjelujući na gospodarskom forumu, Kosor i Gruevski su govorili o mjerama što su ih obje vlade poduzele u cilju jačanja gospodarske suradnje i suprotstavljanja gospodarskoj krizi, zbog koje je robna razmjena između Hrvatske i Makedonije u devet mjeseci ove godine smanjena za više od 30 posto.

Prošle godine, razmjena je iznosila gotovo 300 milijuna dolara, a u Makedoniji djeluje oko 50 hrvatskih ili hrvatsko makedonskih tvrtki.

"Želim sve vas ohrabriti da i s hrvatske i s makedonske strane pronalazitee putove za jačanje suradnje, u čemu ćete imati punu potporu Hrvatske vlade", rekla je Kosor.

Uz poboljašanje kvalitete proizvoda i usluga, Kosor je pozvala i na okupljanje oko zajedničkih projekata koji bi omogućili povećanje broja radnih mjesta. Mogućnosti za suradnju vidi ponajprije u građevinarstvu, prehrambenoj industriji i poljoprivredi te u turizmu.

"Broj turista iz Makedonije ove godine povećan za tri posto u prvih osam mjeseci, a očekujemo da ih iduće godine bude još više", istaknula je Kosor.

Dvoje predsjednika vlada na susretu ranije tijekom dana zaključili su da su hrvatsko-makedonski politički i gospodarski odnosi odlični, da im je put prema europskim integracijama sličan, te će dvije države i dalje jačati sve oblike suradnje uz razmjenu iskustava.

Na kraju boravka u Makedoniji, Kosor se sastala i s predsjednikom Makedonije Đorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja, makedonskog parlamenta, Trajkom Veljanovskim, te s predstavnicima Hrvata u Makedoniji.

Prema podacima iz prošlog popisa pučanstva, u Makedoniji živi 2.600 Hrvata, od kojih je 1.300 učlanjeno u Zajednicu Hrvata u Makedoniji. Hrvati u Makedoniji uspješno su integrirani u makedonsko društvo, ali njihove udruge još ne dobivaju dostatnu novčanu potporu makedonskih vlasti. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 19:18:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh