« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DOBRO JUTRO

Kosor o Milanoviću: Dobro da se probudio

Premijerka Jadranka Kosor optužila je SDP za nerad izjavom da ih nikad nema kada treba zasukati rukave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

rebalans proračuna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je na upit novinara o jučer iznesenim SDP-ovim prijedlozima za rebalans proračuna i kritikama na račun Vlade, odgovorila da se radi o licemjernoj kritici koja pokušava skupiti političke bodove ali, rekla je, kad treba zasukati rukave, onda ih nigdje nema.

"Na sve to bih mogla reći, dobro jutro, gospodinu Milanoviću, dobro jutro, dobro da se probudio. Pa sve to uglavnom jest dio programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske koji nastojimo provesti, ali kad god na red dođe određena mjera koju treba provesti onda upravo SDP kaže ne", istaknula je premijerka Kosor na pitanje što misli primjerice o SDP-ovim prijedlozima smanjivanja broja zaposlenih u javnoj upravi, oporezivanja kapitalne dobiti, smanjivanja materijalnih rashoda.

>>Milanović: Rebalans je trebalo napraviti davno ranije

Primjeri nerada

Kao primjer navela je da se HDZ prošle godine odrekao 10 posto proračunskih sredstava i vratio ih u proračun te pozvao, u sklopu štednje i smanjivanja rashodovne strane, sve parlamentarne stranke da se pridruže. "Kao što vidite nisu", kazala je. Onda smo mi u Vladi odlučili na moj prijedlog izmijenili zakon i smanjili smo svima za 10 posto ta sredstva, rekla je Kosor.

"SDP dopušta na primjer da neki njihovi zastupnici nisu na radnom mjestu dva, tri mjeseca, da su daleko čak od Hrvatske. Zamislite da neki radnik nije na svom radnom mjestu dva ili tri mjeseca i da zato dobiva plaću", rekla je Kosor.

"Isto je tako s prijedlogom izmjena, malih izmjena u mirovinskome sustavu, jer inače ovaj sustav to neće izdržati. Znači, SDP ne poštuje niti odluku Ustavnog suda, ona za njih apsolutno ništa ne znači, ali ni činjenica da takvu praksu ima većina zemalja u Europi, ali isto tako da će se sustav urušiti ako ne počnemo nešto činiti".

Jednako tako, nastavila je premijerka, u programu gospodarskog oporavka kao jedna od mjera štednje je spajanje određenih institucija, agencija, zavoda itd. Pogledajte što se dogodilo s jednom minimalnom mjerom vezano za ergele, gdje se radi o uštedama proračunskog novca otprilike 20 posto. Za SDP to ništa ne znači, dapače njihov gradonačelnik i zastupnik o tome govori zaista na jedan vrlo često ponižavajući način, a pritom je imao određene probleme upravo oko proračunskoga novca vezano za putovanja, itd., rekla je premijerka.

Prema tome, zaključila je premijerka, "radi se, rekla bih ipak o jednoj licemjernoj kritici koja pokušava skupiti političke bodove, što je legitimno, ali kad treba zasukati rukave onda ih nigdje nema".

Kosor: HDZ ima konkretne planove

"Ja govorim vrlo konkretno, dolazi sada nekoliko konkretnih poteza i mjera, pa ćemo vidjeti, neka podrže, evo, određene izmjene zakona", rekla je.

"Spajanje bolnica npr., to su mjere gdje se smanjuje rashodovna strana jer se kroz tu racionalizaciju očekuju dodatne uštede, a onda SDP-ovi zastupnici kažu, na jednom primjeru oko određenog spajanja, 'uštedjet će se pišljivih 20 milijuna kuna', to je citat. Ja mislim da svaka lipa ušteđenoga proračunskog novca koji se usmjerava na gospodarstvo jest velika kao planina", istaknula je premijerka.

Evo, spomenut ću još zadnje oko tog što se traži, što se najavljuje i što se u konačnici radi: mi smo ove godine htjeli ...u dogovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, 650 milijuna (kuna) koji su bili planirani za regres, božićnicu i dar za djecu uštedjeti i to preusmjeriti za naknade za nezaposlene jer tamo nedostaje dosta novca, i u potpori gospodarstvu, znači za određene poticajne mjere za zapošljavanje, među ostalim i kroz Zavod za zapošljavanje. Naravno, sindikati se nisu složili, a zdušno ih je u tome podupirao SDP. Dakle, da se ne odreknemo u ovoj godini božićnica, regresa i dara za djecu", rekla je Kosor.

"Prema tome, kao što vidite, teorija je jedno, praksa je drugo. Stranka koja želi biti ozbiljna parlamentarna stranka, koja je uostalom rekla da smo program gospodarskog oporavka koji pokušavamo provesti prepisali od njih, u najmanju je ruku nedosljedna", zaključila je premijerka Kosor.(hina/metro-portal)

15.08.2010. 18:02:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh