« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODBACILA ŠPEKULACIJE

Kosor: Nije istina da se pripremamo za prijevremene izbore

Premijreka tvrdi da jučerašnja najava ukidanja dijela kriznog poreza ne znači da se HDZ priprema za izvanredne izbore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

krizni porez

,

prijevremeni izbori

Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor primila je danas u stranci glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) Antonija Lopeza-Isturiza, a zajedno su poručili da u Hrvatskoj ne bi bilo mudro provesti prijevremene izbore.

"Socijalističkim strankama poručio bih da ne bi bilo pametno tražiti prijevremene izbore, jer su pučani većina u europskim institucijama u idućih pet godina", rekao je Lopez-Isturiz koji je uvjeren da će takvu 'jednadžbu' shvatiti i hrvatski građani.

Vladu je pohvalio zbog reformskih poteza i borbe protiv korupcije, a kazao je i da EPP snažno podupire ulazak Hrvatske u EU što će, uvjeren je, ostvariti pod vodstvom HDZ-a.

I Jadranka Kosor odbila je tumačenja da jučerašnja najava ukidanja dijela kriznog poreza znači da se HDZ priprema za izvanredne izbore.

"2011. je godina izbora i, što se tiče HDZ-a i koalicije, to će tako i biti," naglasila je Kosor.

Ponovila je da bi prijevremeni izbori zaustavili procese vezane uz završetak pregovora s EU te da je to najvažniji razlog HDZ-ova protivljenja prijevremenim izborima.

"Ne razumijemo nikoga u Hrvatskoj tko to priželjkuje i tko pokušava Hrvatsku u to ugurati", rekla je Kosor, ističući da je završetak pregovora koncem 2010. i potpisivanjem pristupnog ugovora početkom 2011. "cilj svih ciljeva".

Podsjetila je da je u više navrata najavljivala ukidanje jedne stope kriznog poreza, koje, tumači Kosor, pokazuje da Vlada ima program i plan za snaženje gospodarstva i izlazak iz krize.

Odbacila je tvrdnje iz SDP-a da je riječ o stihijskoj reakciji. "Ne, odbijam to, reakcija je planirana i u nekoliko navrata najavljena" rekla je Kosor.

Premijerka nije željela komentirati tvrdnje da je Europskoj komisiji obećan stečaj hrvatskih brodogradilišta, u slučaju neuspjeha drugog kruga privatizacije. "Ne mogu i neću to komentirati dok traju konzultacije s EK", poručila je Kosor.

Podsjetila je da je Vlada raspisala natječaj za privatizaciju koji je u tijeku. "Naši ljudi, prije svega iz Ministarstva gospodarstva, čine sve da bi potencijalnim kupcima diljem svijeta objasnili koje su to mogućnosti i vjerujemo da će taj proces uspjeti, a ako to ne uspije, naravno da se Vlada i na to mora pripremiti", rekla je Kosor. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh