« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KRŠE NAČELA

Kosor: Nekima nije mjesto u HDZ-u

Uređujemo svoju kuću metenjem ispred vlastitog praga, rekla je premijerka Kosor uoči smjena u Vladi

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Getty Images)
Više o

HDZ

,

Jadranka Kosor

,

Franjo Tuđman

,

smjene u Vladi

Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor danas je u Dugopolju izrazila uvjerenje da će stranka pobijediti i na sljedećim parlamentarnim izborima te je s tim u vezi najavila uvođenje reda unutar HDZ-a ističući "kako se nekima mora reći da ne pripadaju toj stranci, jer ne poštuju načela na kojima ju je utemeljivao Franjo Tuđman."

"Svatko se mora zapitati -što sam učinio za svoj narod i za Hrvatsku i što mogu učiniti još bolje i čvršće za svoju Hrvatsku, a ne - što sam učinio za svoj džep, jer to nije program stranke koju je u teškim vremenima osnivao dr. Franjo Tuđman", rekla je predsjednica stranke na današnjoj izbornoj konvenciji Kluba utemeljitelja HDZ-a „Franjo Tuđman" održane u Dugopolju u punoj sportskoj školskoj dvorani na kojoj je za predsjednika kluba izabran dosadašnji predsjednik Đuro Perica.

Perica joj je dao potporu i kao predsjednici stranke i kao premijerki, a od nje je s govornice zatražio da se očituje o stanju u HDZ-u. Kako je rekao, nekad se pita - je li to naša stranka?

"Mi smo desna stranka kršćanske opcije, a ne desni centar koji nema dimenziju. Mi se nemamo kome dodvoravati i želimo ući u EU onakvi kakvi smo bili kada smo se osnivali - demokršćanska desna orijentacija i zašto bi se toga stidjeli", izjavio je Usprotivio se koketiranju HDZ-a "s lijevima".Također je istaknuo da se HDZ-u više ne smiju dogoditi, kako je rekao "kanaderi".

"Molim predsjednicu za više komunikacije između Predsjedništva i članstva HDZ-a da bismo imali informacije a ne dezinformacije o događanjima u stranci", izjavio je Perica. Naglasivši kako nije euroskeptik, poručio je da pri ulasku u EU moramo voditi računa o sebi, jer smo mali narod te "još jednom sve treba razmotriti" i ne potpisivati nepovoljne ugovore.

Darovao joj je pozlaćenu značku nogometnog kluba Hajduk iz 1971. na kojoj, kako je naglasio "nema zvijezde"

Kosor je odgovarajući Perici zahvalila na podršci rekavši da joj to mnogo znači. Govoreći o uređenju "vlastite kuće", to jest HDZ-a, što je zatražio Perica, Kosor je rekla da ti „procesi nisu jednostavni, katkad su bolni i teški". „Nekima katkad moramo pokazati vrata i reći im - ne pripadate u ovu obitelj zato što ne poštujete temeljna načela na kojima je Franjo Tuđman osnivao HDZ", rekla je Kosor ponovivši više puta kako je temeljno Tuđmanovo načelo - „sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što".

"Uređujemo svoju kuću metenjem ispred vlastitog praga, ali tražimo i od drugih ta to urade posebice kad govorimo o borbi protiv korupcije i kriminala", rekla je Kosor. Ponovila je kako će HDZ-ova vlada nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala bez obzira „tko kojoj stranci pripadao i kako se zove".

Najteži mandat

Što se tiče ulaska u EU, što je spomenuo i Perica pozvavši na oprez, Kosor je kazala da će Hrvatska 2011. potpisati pristupni ugovor te da će se tako ostvariti „naš povijesni cilj o kojem je govorio i Franjo Tuđman ističući da je Hrvatskoj mjesto za stolom sa europskim narodima".

„Samo prve dvije godine članstva u EU nudi nam se 3,5 milijardi eura, a to je značajan novac koji treba iskoristiti", dodala je. Ona je također rekla da je kao premijerka donijela više teških odluka nego svi hrvatski premijeri skupa. Po završetku skupa premijerka Kosor je na novinarski upit je li zadovoljna današnjim prijemom u Dugopolju, odgovorila potvrdno.

Uz predsjednicu HDZ-a u Dugopolju su bili i njezin zamjenik Darko Milinović, potpredsjednici Božidar Kalmeta i Vladimir Šeks te ministar gospodarstva Đuro Popijač.

U Dugopolju je Kosor posjetila i poduzetničke zone. Rekla je da je u više od 350 poduzetničkih zona diljem Hrvatske Vlada investirala oko 600 milijuna kuna.

Premijerka je potom otputovala u Metković gdje će obići poplavljena područja.(hina/metro-portal)

04.12.2010. 17:00:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh