« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sajam

Kosor na otvaranju Ambiente obećala podršku drvnoj industriji

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas je otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

drvna industrija

,

Ambijenta

,

Ambienta

,

sajam namještaja

Otvarajući Ambientu predsjednica Vlade Jadranka Kosor je istaknula kako je ovaj sajam prilika da se pokažu nastojanja tvrtki da i u teškim vremenima idu naprijed i otvaraju novi prostor za godine koje dolaze.

Drvna industrija, kazala je premijerka Kosor, ima strateško značenje i visoki prioritet u ekonomskoj politici Hrvatske, riječ je o grani koja ima perspektivu i Vlada će joj i dalje pružati financijski i zakonodavni okvir podrške.

Zadnjih godina drvna industrija ostvaruje trendove rasta, a najbolji rezultati ostvareni su 2008. kada je izvoz povećan 5 posto prema godini ranije, prihodi 9 posto, a broj zaposlenih 3 posto, rekla je Kosor.

Podsjetila je i kako je Vlada u svojim antirecesijskim mjerama osigurala dodatna sredstva za drvnu industriju - 156 milijuna kuna bespovratnih sredstava u tri godine.

Kosor je istaknula kako današnja kriza utječe na optimizam, no ona bi trebala biti i izazov, poticati na donošenje novih odluka, na izvrsnost, a poduzetnici će u tome imati potporu Vlade.

Predložila je i da se u skorije vrijeme u Vladi s resornim ministrima i predstavnicima drvno-prerađivačkog sektora održi sastanak na temu poticaja i razvoja drvno-prerađivačke industrije.

Direktorica ZV-a Katja Luka Kovačić je istaknula kako je drvna industrija snažan i važan čimbenik stabilnosti i izvoza.

U drvnoj industriji zaposleno je više od 30 tisuća ljudi, a u razdoblju od 2004. do prošle godine ta industrija bilježi stalan rast izvoza koji je lani dosegnuo gotovo milijardu američkih dolara.

No, stanje je u ovoj godini, zbog ekonomske krize, nešto drugačije, kazala je Kovačić napominjući kako je u drvnoj industriji izgubljeno gotovo šest tisuća radnih mjesta, a izvoz je u prvih osam mjeseci smanjen za 32 posto.

Izrazila je nadu da je to samo prolazni nepovoljan trend te naglasila kako su poticanje finalne proizvodnje, dizajn i marketing nužni za razvoj te grane.

Ovogodišnja Ambienta okupila je 521 izlagača, od čega njih 273 iz inozemstva iz 24 zemlje svijeta. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 11:24:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh