« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nesposobni ministri

Jandrokoviću ipak odzvonilo?

Posljednji ministrovi propusti u slučaju Thompson navodno bi trebali biti kažnjeni pri prvoj rekonstrukciji Vlade

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Thompson

,

Jadranka Kosor

,

prosvjedna nota

,

Gordan Jandroković

U posljednje vrijeme sve se više spominju teški propusti ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Posljednji u nizu bio je pogrešan potez u slučaju zabrane ulaska u Švicarsku pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu. Jandroković je tada na svoju ruku poslao Švicarskoj prosvjednu notu na tu odluku jer, kako je sam ministar objasnio, Švicarska u svom obrazloženju događaje između 1991. i 1995. ocjenjuje kao građanski rat, a ne kao agresiju Srbije na Hrvatsku.

Izazvalo je to oštre reakcije predsjednika Mesića, ali i premijerke Jadranke Kosor koja je izjavila da se Jandroković o tome ni s kim nije konzultirao, te da to nije trebao učiniti. Tada je, međutim, rekla i da za njega neće biti nikakvih sankcija, važno je samo da se tako nešto ne ponovi.

No, prosvjedna nota Ministarstva ipak je pretežno bila obrana Thompsona, a objašnjenju ratnog sukoba posvećen je tek manji dio dokumenta, piše tjednik Nacional.

U prosvjednoj noti, naime, zabranu nastupa Hrvatska je ocijenila kao 'odluku koja je donesena bez konkretnih činjenica i dokaza'. Potom je Jandrokovićevo ministarstvo upozorilo da Šivcarska onemogućava Perkovića da iduće tri godine posjećuje zemlje Schengena, a onda slijedi i zaključak kako je 'ovako teška mjera donesena unatoč činjenici da gospodin Perković do sada ni u jednoj državi nije bio kažnjavan te da ona negira osnove pravne institute,  a spomenuta odluka donesena je bez konkretnih dokaza i činjenica'.

Tako se ovih dana u samom vrhu Vlade opet spominje ministrova smjena koja bi mogla nastupiti prilikom prve rekonstrukcije Vlade.

Problem su još uvijek i tzv. topnički dnevnici koji su kamen spoticanja u suradnji s Haagom, a još uvijek se 'ne zna' gdje su i hoće li ih se isporučiti. Suradnja, pak, s Haaškim tribunalom presudna je za nastavak pregovora u poglavljima o pravosuđu.

13.10.2009. 10:35:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh