« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IZNENAĐENA

Kosor: Korupcija nije vezana samo uz HDZ

Predsjednica Vlade je izjavila da su je iznenadili razmjeri službenih sumnji u korupciju koje otkriva Državno odvjetništvo

(Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

HDZ

,

HSLS

,

Ivo Sanader

,

korupcija

,

Jadranka Kosor

,

Zakon o golfu

,

Hrvoje Vojković

,

Mladen Barišić

Premijerka Jadranka Kosor najavila je večeras da će vlada vrlo brzo predložiti izmjene Zakona o golfu.

"Spremna sam osluškivati nove ideje. Primjerice, na tragu toga idemo izmijeniti Zakon o golfu", rekla je Kosor u HTV-ovoj emisiji Dnevnik plus.

Najavila je i da će vlada ovaj ili najkasnije idući tjedan odlučiti hoće li s čela Croatia osiguranja smijeniti HSLS-ovca Hrvoja Vojkovića.

Ponovila je da HSLS, kao i druge stranke u koaliciji, svoje poslove mora rješavati unutar stranke, "ne preko leđa vlade i ne zabavljati javnost vlastitim problemima".

Na pitanje hoće li vlada smijeniti Mladena Barišića s mjesta ravnatelja carinske uprave, Kosor je odgovorila kako će vlada postupati u skladu sa saznanjima koja ima, ali da "misli kako ne bi trebalo izvlačiti ni jedno ime". "Sve što treba učinit ćemo vodeći računa o tome da državni dužnosnici mogu biti osobe koje časno bez ostatka rade svoj posao", dodala je.

Kosor je kazala kako su je iznenadili razmjeri službenih sumnji u korupciju koje otkriva DORH. Nije željela komentirati nagađanja o mogućoj kaznenoj prijavi protiv njezina prethodnika Ive Sanadera, a naglasila je da sva korupcija nije vezana uz članove HDZ-a.

"Kao što vidite, izlaze na površinu i mnoge radnje koje nisu vezane uz HDZ nego uz druge stranke", kazala je Kosor ponovivši da u koruptivna djela ljudi nisu upleteni zato što pripadaju nekoj stranci, nego zato što "nemaju morala, časti ni obraza".

Kosor je uvjerena i da velika većina HDZ-ovih članova nema veze s korupcijom, a naglasila je da najveću potporu uživa među članovima stranke koji nikad nisu bili na nekoj funkciji, koji časno rade svoj posao i svojim malim primanjima pridonose radu stranke.  

Premijerka je kazala kako nema informacije o osam milijuna kuna "zamračenih" u kupnji oružja, o kojima govori predsjednik Stjepan Mesić, a odbacila je i optužbe SDP-a na račun glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Podsjetila je da je Bajić dobio pohvale glavnog haškog tužitelja Sergea Bramertza, kao i da borba protiv korupcije daje rezultat. "Mislim da bismo teško sada objasnili bilo kome, a prije svega sebi samima, zašto sada tražimo nekog drugoga", rekla je premijerka, kojoj je neprihvatljivo tumačenje SDP-a da na Bajićevo mjesto treba imenovati "bilo koga drugog".

Ponovila je da 16. veljače očekuje prve rezultate suradnje HNB-a, HBOR-a, poslovnih banaka i vlade na pomoći gospodarstvu, a banke je pozvala da u tome ne traže profit. Još jednom je otklonila kritike na visoku državnu potrošnju, pozvavši oporbu da kaže na kojim bi stavkama trebalo rezati.

Premijerka je izvijestila da je njezin današnji, prvi u četiri oka, sastanak s novoizabranim predsjednikom Ivom Josipovićem bio konstruktivan te da su razgovarali o svim važnim pitanjima, posebno na područjima na kojima im se ovlasti dodiruju. Premijerka očekuje dobru suradnju s Josipovićem, a posebno njegovu punu potporu vladi u borbi protiv korupcije.

Naglasila je kako joj je neprihvatljivo bilo kakvo trgovanje mjestima u diplomaciji. "Mislim da moramo napraviti što je najbolje za Hrvatsku. Potpuno je neprihvatljivo bilo kakvo trgovanje u sukreiranju vanjske politike i određivanju tko će i gdje biti veleposlanik", odgovorila je Kosor na pitanje hoće li se trgovati mjestima u ministarstvima vanjskih poslova i obrane. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 00:30:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh