« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PUT U VATIKAN

Kosor ide na beatifikaciju Ivana Pavla II.

Uz Kosor beatifikaciji će između ostalih nazočiti i najviši europski dužnosnici

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

beatifikacija

,

Papa Ivan Pavao II.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nazočit će u nedjelju u Vatikanu beatifikaciji Ivana Pavla II., priopćeno je u subotu iz hrvatske vlade, prenosi Hina.

"U ime Republike Hrvatske, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nazočit će beatifikaciji Ivana Pavla II., u nedjelju, 1. svibnja 2011. godine, u Vatikanu", navodi se u priopćenju.

Papa Benedikt XVI. proglasit će u nedjelju na Trgu sv. Petra blaženim svog prethodnika Ivana Pavla II., a na svečanosti se očekuje više od 60 šefova država i vlada iz cijeloga svijeta. Uz Kosor beatifikaciji će između ostalih nazočiti i najviši europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Očekuje se i dolazak francuskog premijera Francoisa Fillona, poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te meksičkog predsjednika Felipea Calderona.

Beatifikaciji će nazočiti i monarsi iz čitave Europe, među njima i španjolski prijestolonasljednik princ Felipe sa suprugom Letiziom, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola kao i princ Adam II. od Lichtensteina.

Također se očekuje dolazak više od milijuna vjernika iz čitavog svijeta, među kojima i više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske. U Vatikanu se već nalazi i kardinal Josip Bozanić, te niz istaknutih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika koji će biti sudionici velikog događaja beatifikacije poljskog Pape.

Proglašenje blaženim Ivana Pavla II. proteći će u pet dijelova. Pripravno bdijenje održat će se u subotu na nekadašnjem trkalištu Circus Maximus, koje organizira Rimska biskupija. Drugi dio, slavlje beatifikacije, predvodit će u nedjelju papa Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra, a odmah zatim u bazilici sv. Petra u Rimu bit će izložen lijes novoga blaženika.

Misu zahvalnicu predvodit će u ponedjeljak Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone na Trgu sv. Petra. Konačno, lijes s Ivanom Pavlom II. ukopat će se u vatikanskoj bazilici kod Kapele sv. Sebastijana.

Da bi Ivan Pavao II., osim blaženim, bio proglašen i svetim, morat će biti potvrđeno još jedno čudo po njegovu zagovoru.

S obzirom na to da Trg svetog Petra može podnijeti "samo" nekoliko stotina tisuća vjernika, u obližnjim ulicama bit će postavljeni veliki video-zidovi, kako bi brojni vjernici mogli pratiti beatifikaciju.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je jake mjere sigurnosti, a sigurnost je pojačana i u zračnim lukama, željezničkim postajama i ostalim javnim mjestima.

30.04.2011. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh