« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
LJUBAV NA PRVI POGLED

Kosor i Pahor najavili rješenje spora do kraja godine

Nakon prvog sastanka Kosor je izjavila kako je 'otvorena nova stranica', a Pahor je budućnost počeo 'gledati optimistično'

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

,

Trakošćan

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

Hrvatska i Slovenija dogovorile su okvirni plan prema kojem bi se rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora moglo pronaći do kraja ove godine, izjavili su nakon sastanka u Trakošćanu premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor. Prema dogovorenom okvirnom planu rješenje bi se trebalo uskladiti do jeseni, a usvojiti do kraja godine.

"Pronašli smo put kojim treba ići ... zadovoljna sam što smo se počeli dogovarati oko stvari koje su u interesu obiju zemalja. Sve što činimo na tragu je dobrosusjedskih odnosa. To činimo i zbog toga da Hrvatska postane članica Unije i zbog perspektive ostalih zemalja regije", rekla je Kosor.

"Postoji mogućnost da još ove godine riješimo problem obiju zemalja, a to su ulazak Hrvatske u EU i nastavak pregovora te rješenje graničnoga pitanja. Trasirali smo put koji daje nadu da ćemo doći do rješenja u interesu obiju zemalja i EU kako bi se nastavilo proširenje na Zapadni Balkan", izjavio je Pahor koji je objasnio da će se u intenzivnim razgovorima ministarstava vanjskih poslova i premijera, ali ne uvijek pred kamerama, do jeseni uskladiti rješenje kojim bi se do kraja godine riješio problem.

Kosor je dodala da je sve što Hrvatska čini na tragu dobrosusjedskih odnosa i u interesu ulaska Hrvatske i regije u Uniju. Rekavši da je na sastanku "otvorena nova stranica" u odnosima dviju zemlja, Kosor je razgovore s Pahorom ocijenila vrlo dobrima i konstruktivnima te dodala da su oni ponudili put kojim ćemo ići.

Pahor je kazao da s optimizmom gleda u budućnost jer postoji politička volja obiju strana da se uz poštovanje i povjerenje "do kraja 2009. dogovorimo o rješenju obaju pitanja".

Iako su tijekom spora oko blokade hrvatskih pregovora Ljubljana i Zagreb izmjenjivali oštre riječi i međusobno se optuživali za propast inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna, Kosor i Pahor u izjavama za medije ublažili su retoriku i nakon sastanka u Trakošćanu bili vidno raspoloženi.

Izvor: Hina

31.07.2009. 14:31:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh