« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
LJETNA POBOLJŠANJA

Kosor: Broj nezaposlenih smanjen na 296,438

Krajem travnja broj nezaposlenih bio je oko 309 tisuća, a premijerka je kazala da se 30 posto razlike između tadašnjeg i trenutnog broja može pripisati sezoncima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

nezaposlenost

Podnoseći na današnjoj sjednici Vlade Izvješće o provedbi plana provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka za mjesec svibanj, premijerka Jadranka Kosor navela je da je krajem svibnja u Hrvatskoj bilo 296,438 nezaposlenih.

Svakih deset dana tražim od HZZ-a da mi dostave te podatke, a prema podacima koje sam dobila broj nezaposlenih na kraju svibnja iznosio je 296,438 nezaposlenih, izvijestila je Kosor. Krajem travnja broj nezaposlenih bio je oko 309 tisuća, a premijerka je kazala da 30 posto razlike između tadašnjeg i najnovijeg broja nezaposlenih čine sezonski zaposleni.

Govoreći o provedbi mjera gospodarskog oporavka, Kosor je naglasila da se moraju provesti sve mjere, da nema odustajanja i posustajanja, te izbacivanja bilo koje mjere.

Podsjetila je da je u svibnju donosena odluka o osnivanju međuresorne radne skupine za gospodarsku promociju RH, te u tom kontekstu najavila da će 19. lipnja nazočiti otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Moskvi. "Tom ću se prilikom ponovno susreti s premijerom Vladimirom Putinom", najavila je.

Podsjetila je i da je vlada u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) i pritom ustvrdila kako je neistina "ono što se nastoji plasirati u javnosti, pa i iz političkih krugova", da se ukidaju kolektivni ugovori. Vlada ne ukida kolektivne ugovore, već nastoji pospješiti kolektivno pregovaranje u novim uvjetima, rekla je Kosor ponovivši da nije isto "pregovarati kad BDP raste pet ili šest posto ili kad pada pet ili šest posto".

"Želimo samo prilagođavanje ZOR-a stvarnima uvjetima života", dodala je Kosor.

Neprihvatljivim smatra da kritike na račun novog ZOR-a dolaze iz političkih krugova, i to iz onih koji su, tvrdi premijerka, dok su bili na vlasti, smanjili plaće državnih i javnih službenika za 30 posto, te nisu poštivali materijalna prava zbog čega je HDZ-ova vlada koja ih je naslijedila morala isplatiti 6 milijardi kuna odšteta.

"Teško je prihvatiti kritike od onih koji su prepolovili otpremnine i otkazne rokove, a u stečajnom zakonu radnike bacili u drugi razred", rekla je premijerka Kosor.

Pozvala je da se "prestane s iznošenjem neistina" i ponovila da je sindikalne predstavnike pozvala idući tjedan na sastanak.

Govoreći o nelikvidnosti kazala je da dospjele obveze javnih poduzeća ukupno iznose 450 milijuna kuna. "Na temelju dinamike, računamo, ako sve bude po planu, da ćemo do kraja mjeseca u potpunosti urediti taj sustav", kazala je Kosor i ponovno demantirala da u planu provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka stoji 1. lipnja kao datum za podmirenje svih obveza. Kao "čvor apsurda" Kosor je ocijenila činjenicu da 19.215 pravnih osoba koje nemaju ni jednog zaposlenog duguju više od 12 milijardi kuna.

"To se treba raspetljati. Time se mora pozabaviti ne samo Vlada, već i HUP i pravosuđe", rekla je. Među mjerama za gospodarski oporavak koje su do sad donesene, Kosor je izdvojila odluku o ukidanju kriznog poreza, smanjivanje materijalnih prava zastupnika, ukidanje besplatnog prijevoza i mobitela svim dužnosnicima osim ministrima, ustrojavanje Ureda za središnju i javnu nabavu...

"Po prvi put se u hrvatskoj povijesti počelo raditi i na zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji mora biti gotov do izrade proračuna za 2011. godinu", dodala je. Vlada je na današnjoj sjednici u sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka prihvatila strategiju regionalnog razvoja RH od 2011. do 2013. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 16:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh