« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
socijalni mir

Kosor dogovorila iste cijene hrane?

Zbog podizanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto tvrtke iz poljoprivredno-prehrambenog sektora neće dizati svoje cijene.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

PDV 23%

,

cijene hrane

Tako je dogovoreno na današnjem sastanku predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor s predstavnicima desetak tvrtki iz tog sektora.

Dogovoreno je da tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene djelatnosti, zbog dizanja stope PDV-a za jedan postotni bod neće dizati cijene hrane, izjavila je Kosor nakon sastanka s predstavnicima uprava Agrokora, Podravke, Vindije, Dukata, Atlantic Grupe, Kraša, Badela 1862, Klare, Mlinara i Vira.

Predsjednica Vlade najavila je da će se vjerojatno ovaj tjedna sastati i s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca i s njima razgovarati o povećanju stope PDV-a i utjecaju na cijene proizvoda i usluga.

Na pitanje kako su navodno neki trgovački lanci već digli cijene, Kosor je odgovorila kako misli da to nije točno, jer kao što javnost nije znala za podizanje stope PDV-a do zadnjeg časa tako nisu ni trgovački lanci.

Izvršni potpredsjednik Agrokora za strategiju, spajanja i preuzimanja Ivan Crnjac ističe pak kako Konzum, najveći hrvatski maloprodajni lanac, nije dizao cijene.

Konzum nije unazad dva tjedna dizao cijene, a usporedba s prije godinu dana i s krajem prošle godine pokazuje da je došlo i do smanjenja cijena, kazao je.

Predsjednik Uprave Mlinara Mate Škojo ističe da podizanja cijena kruha neće biti, a predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak najavio je kako ta koprivnička tvrtka ne samo da neće dizati cijene zbog podizanja stope PDV-a već će za neke kategorije svojih proizvoda i sniziti cijene.

Na upit koliki će trošak za tvrtke značiti nepodizanje cijena uz rast PDV-a, konkretnu brojku od milijun eura na godišnjoj razini iznijela je samo prokuristica Kraša Marica Vidaković, napominjući da ta tvrtka ima značajan izvoz, na koji se PDV ne plaća.

U izjavama nakon sastanka predstavnici poljoprivredno-prehrambenih tvrtki izrazili su podršku Vladinim nastojanjima i mjerama u ovoj kriznoj situaciji, a predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi istaknuo je da podržavaju sve mjere Vlade, prije svega štednju, ali i da su svjesni da je u ovoj situaciji bilo potrebno povećati PDV i uvesti "krizni porez".

Takav potez gospodarstvenici ne mogu s oduševljenjem pohvaliti, ali upravljati znači ponekad donositi nepopularne mjere, a sve u cilju da se u proračun za 2010. godinu uđe sa smanjenom rashodovnom stranom, kazao je Tedeschi.

Kazao je i da su se sudionici sastanka složili da zbog višeg PDV-a neće podizati cijene, jer im je u interesu ne ugroziti prodaju svojih proizvoda i usluga. No, dodao je, cijene određuje tržište i ne određuju se samo temeljem jednog inputa te je upitno što bi se s njima događalo u slučaju drugih poremećaja, primjerice rasta kamatnih stopa.

Predsjednica Vlade najavila je i da će se u rujnu, listopadu ponovno sastati s gospodarstvenicima kako bi im se predstavile naznake proračuna za 2010., odnosno što je učinjeno s prijedlozima koje su gospodarstvenici iznijeli i na današnjem sastanku.

Na sastanku se, naime, razgovaralo i o problemima s kojima se gospodarstvenici susreću u poslovanju, poput brojnih parafiskalnih nameta, nelikvidnosti i nekih odluka lokalnih zajednica.

Predsjednica Vlade pritom je pozvala lokalne uprave da pokušaju u svojim sredinama dogovoriti nepodizanje cijena komunalnih usluga, kao što je to jučer obećano iz Zagrebačkog holdinga.

Izvor: Hina

28.07.2009. 13:47:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh