« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
na balkanski način

Korupcijski skandal guvernera srpskog podrijetla

Obama ima kukolja u svojim redovima

Rod Blagojevich
Rod Blagojevich (Corbis)
Više o

Obamini ljudi

,

guverner Blagojevich

,

senatori

,

prodaja senatorskog mjesta

,

korupcijski skandal

Demokratski guverner Illinoisa Rod Blagojevich, optužen za korupciju zbog pokušaja prodaje upražnjenog senatskog mjesta Baracka Obame, u četvrtak nije pokazao naznake spremnosti da podnese ostavku koju od njega traže gotovo svi, od njegovog zamjenika, preko većine senatora do budućeg predsjednika SAD, te lokalnih i nacionalnih medija.

"Guverner je u uredu, a on treba biti uklonjen iz ureda. To je hitna stvar. Illinois je u krizi", rekao je zamjenik guvernera Patrick Quinn.

Novoizabrani predsjednik Obama, u četvrtak je po drugi puta pozvao na ostavku Blagojevicha, svog nekadašnjeg političkog saveznika s kim je zahladio odnose otkako je on pod višemjesečnom istragom FBI-a zbog korupcije.

Dnevni list The Chicago Tribune u četvrtak je na naslovnici istakao veliki zahtjev "OSTAVKA", a taj zahtjev podržava većina tiskanih i elektronskih medija u SAD. Stopa odobravanja Blagojevicha, koji je i u četvrtak bio u svom uredu, pala je na rekordno niskih osam posto.

Blagojevichev glasnogovornik Lucio Guerrero rekao je novinarima da je guvernerovo raspoloženje "dobro" i "pozitivno", te kako je "postoji osjećaj da se pokušava vratiti u normalu". Rekao je da ne zna za nikakvu odluku o Blagojevichevoj političkoj budućnosti.

Blagojevichev idući potez predmet je velikih nagađanja u Illinoisu i diljem SAD, posebno oko mogućnosti da se nagodi s tužiteljem i svoju ostavku, te otkrivanje drugih sudionika pregovora o senatskom mjestu, iskoristi kao ulog za ublažavanje kazne ili oslobađanje.

Blagojevich (52), pripadnik druge generacije srpskih useljenika, je guverner Illinoisa od 2002. godine i trenutačno je na polovici drugog mandata. (hina/metro-portal)

12.12.2008. 10:17:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh