« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Korade ubijao iz osvete

General je navodno lociran blizu svoje kuće gdje ima tajno skrovište

Policija je jučer popodne blokirala Koradinu kuću i imanje
Policija je jučer popodne blokirala Koradinu kuću i imanje (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

Ivan Korade

Policija je jučer ponovno intenzivno pretraživala imanje Ivana Korade i bližu okolicu, zbog sumnje da se umirovljeni general skriva u blizini svoje kuće. Blokirani su prilazi njegovoj kući u Velikoj Veterničkoj, a pretpostavlja se da Korade na svom imanju ima tajno sklonište.

Ravnatelj policije Marijan Benko za Jutarnji list je izjavio da je Korade lociran i da nije napustio područje Krapinsko-zagorske županije.

Optužen za pokolj

- Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv umirovljenog generala Ivana Korade zbog osnovane sumnje da je prošli tjedan u Zagorju počinio četverostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva - rekao je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zlatar Bistrici ravnatelj policije Marijan Benko.

“Moj muž nije seoski kokošar. Imate pijance za svjedoke.”
Ljiljana Korade u izjavi za HTV

Korade se sumnjiči za dva teška ubojstva, Cecilije (62) i njezina unuka Gorana Hudića (15), počinjena iz pištolja 27. ožujka između 30 minuta poslije ponoći i 1,30 sati u Velikoj Veterničkoj.

Kako navodi policija, general se osvetio susjedi što ga je nekad davno prijavila za krađu u trgovini koja je pripadala njoj i njezinu pokojnom suprugu. Srednjoškolca Gorana, njezina unuka, Korade je ubio da prikrije Cecilijino ubojstvo. Zatim je, rečeno je, banuo u susjednu kuću Franje Kosa (63), koji je sjedio za stolom, a njegov prijatelj Vlado Knok gledao je televiziju. Kosa je izrešetao mecima jer su 1987. imali fizički obračun, a zabio mu je i kuhinjski nož u vrat.

Međunarodna tjeralica

Da prikrije novo ubojstvo, pucao je i u Knoka koji je samo ranjen u nogu i policija ga čuva u Zlatar Bistrici. Zbog Knoka Korade se sumnjiči i za pokušaj ubojstva. Ubojstvo svog prijatelja Davora Petriša (36), četvrto za koje je osumnjičen, počinio je u noći s 25. na 26. ožujka u Petriševoj vikendici kod Ivanca. Petriš i Korade te su noći puno pili, a zatim se sukobili, pri čemu je vjerojatno pijani general posegnuo za oružjem i usmrtio Petriša.

Korade je 26. ožujka, prijeteći oružjem, oko tri ujutro oteo Zlatu Rabuzin koja mu je nekako uspjela pobjeći iz vozila i sakriti se u obližnjoj bolnici u Varaždinskim Toplicama. Mediji pišu da je ona majka mladića koji se nedavno sa svojim prijateljima u jednom varaždinskom kafiću sukobio s Koradom. Vladimir Terešak, županijski državni odvjetnik u Zlataru, podnijet će istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda zahtjev za provođenje istrage i određivanje pritvora, a po potrebi će se za Koradom raspisati i međunarodna tjeralica.   (METRO/HINA)

Prijave protiv Koradinih pomagačaRavnatelj policije Marijan Benko napomenuo je da su dosad primili više stotina dojava građana o navodnom kretanju generala Korade, pa je tako osumnjičeni za masakr u Zagorju navodno viđen i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, BiH, Sloveniji, Jastrebarskom i u mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj. Rečeno je i da će svi koji su pomagali ili još pomažu odbjeglom generalu, biti prijavljeni za kršenje zakona. 

01.04.2008. 23:23:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh