« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
GREENPEACE UPOZORAVA AUSTRALIJU

Kopanje ugljena direktno ugrožava Veliki koraljni greben

Ugljen je jedan od najunosnijih australskih izvoznih proizvoda, a Veliki koraljni greben nalazi se nedaleko od sjeveroistočne obale Queenslanda, gdje leže najveća nalazišta

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

Greenpeace

,

Veliki koraljni greben

Povećanje izgradnje, prometa i stupnja zagađenja uzrokovano naglim širenjem australske infrastrukture za izvoz ugljena moglo bi ozbiljno ugroziti Veliki koraljni greben, upozorava Greenpeace, prenosi Hina.

Ugljen je jedan od najunosnijih australskih izvoznih proizvoda, a Veliki koraljni greben nalazi se nedaleko od sjeveroistočne obale Queenslanda, australske pokrajine u kojoj leže najveća nalazišta ugljena.

"Otvaranje golemih rudnika u središnjem Queenslandu, te izgradnja odgovarajuće izvozne infrastrukture ... stavit će preveliki teret na australski Veliki koraljni greben", objavila je organizacija za zaštitu okoliša.

Veliki koraljni greben, jedna od najvećih australskih turističkih atrakcija, proteže se duž gotovo cijele obale Queenslanda, u blizini najvećih australskih luka za izvoz ugljena.

Prema podacima Greenpeacea, sadašnji godišnji kapacitet izvoza ugljena od 257 milijuna tona planira se do 2020. godine povećati na 944 milijuna tona.

Veliki koraljni greben je najveći koraljni greben na Zemlji. Proteže se uz sjeveroistočnu obalu Australije u dužini od više od 2000 kilometara.

01.03.2012. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh