« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Slatko i zdravo

Konzumiranje čokolade produljuje život

Ljudi koji su preživjeli srčani udar trebali bi jesti čokoladu barem dva puta tjedno jer će im se na taj način smanjiti rizik od smrti prouzročene koronarnim bolestima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Švedsko istraživanje pokazuje da pacijenti koji su imali srčani udar imaju 70 posto manji rizik od smrti ako jedu čokoladu. Čak i ako čokoladu konzumiraju jednom tjedno, smanjuju si rizik od smrti gotovo za pola.

Ovo otkriće je samo dio mnogih spoznaja vezanih uz dobrobiti ovog slatkiša, a to se poglavito odnosi na tamnu čokoladu. Prijašnja su istraživanja pokazala da upravo tamna čokolada smanjuje rizik od krvnih ugrušaka, štiti od karcinoma te štiti trudnice od prijevremenog porođaja.

Iako osobe mogu preživjeti srčani udar, neizbježna posljedica su oštećenja koja drastično povećavaju rizik od smrti zbog mogućih kardioloških problema u budućnosti.

Međutim, istraživanje provedeno u Stockholmu pokazuje da konzumiranje čokolade i u tom slučaju može pomoći no znanstvenici upozoravaju da se to ne odnosi na sve slatkiše. Naprotiv, drugi slatki proizvodi mogu pogoršati stanje.


17.08.2009. 11:00:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh