« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VELIKA BRITANIJA

Konzervativci gube prednost dva mjeseca prije izbora

Najvjerojatniji ishod izbora je parlament u kojem nijedna stranka nema većinu što bi moglo prouzročiti probleme koalicijama nesklonim Britancima

(Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

izbori

,

laburisti

,

konzervativci

Nijedna britanska politička stranka nema dovoljnu potporu birača da na izborima koji se trebaju održati u svibnju osigura parlamentarnu većinu, pokazala su najnovija ispitivanja javnog mnijenja objavljena u utorak.

Oporbeni konzervativci polako gube prednost uoči izbora koji se očekuju 6. svibnja, a po sadašnjim anketama teško će osvojiti većinu u parlamentu. Analitičari čak navode da bi vladajući laburisti premijera Gordona Browna mogli neočekivano pobijediti, ali najvjerojatniji ishod izbora je parlament u kojem nijedna stranka nema većinu.

Poslovna zajednica strahuje da bi takav izborni rezultat, koji bi izazvao političku blokadu, ugrozio napore za smanjivanje rekordnog proračunskog deficita, te rezultirao snižavanjem kreditnog rejtinga zemlje.

Za razliku od kontinentalne Europe, Velika Britanija nema tradiciju koalicijskih vlada, a kratkotrajna manjinska vlada laburista sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je neučinkovita i ovisila je o potpori manjih stranaka od slučaja do slučaja kako bi prihvatila pojedine zakone. Britanski većinski izborni sustav s velikim brojem izbornih jedinica u kojima samo jedan kandidat ulazi u parlament općenito favorizira najjaču političku stranku.

Ispitivanje YouGova pokazalo je da konzervativce podržava 39 posto birača, pet posto više od vladajućih laburista, dok je anketa koju je objavio Times pokazala da se smanjuje prednost konzervativaca u ključnim izbornim jedinicama.

Ako bi se ti podaci preslikali na izbore u svibnju, konzervativci bi dobili 97 zastupničkih mjesta koje trenutno drže laburisti, što im još uvijek ne bi bilo dovoljno za parlamentarnu većinu.

Treća britanska stranka po snazi, liberalni demokrati, uživa potporu oko 16 posto birača, ali zbog većinskog izbornog sustava može računati samo na manji broj zastupničkih mandata. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 17:16:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh