« Film
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
PRO DEMOKRATI

Kontroverzni Michael More objavljuje besplatan film

Za kontroverznog redatelja filmova o McDonald's i američkom kućnom oružju nemaju svi lijepe riječi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Michael Moore

,

'Slacker Uprising'

Film "Slacker Uprising", prati Mooroev pohod po 62 grada tijekom izbora 2004., kojim je želio motivirati mlade birače, a bit će dostupan na internetu korisnicima u Sjedinjenim Državama od 23. rujna.

Prvotno je režiser želio svoj novi film najaviti kao "veliki izborni film" kao što je 2004. godine bio njegov film "Fahrenheit 9/11", djelo vrlo kritično prema predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Naknadno je ipak odlučio filmom obilježiti 20-godišnjicu svoga rada, a to znači 20 godina od objave filma "Roger & Me" iz 1989.

Eksperimenti u distribuciji imaju dulju tradiciju u glazbenoj industriji pa je tako Moore došao na ideju distribuiranja filma putem interneta slijedeći primjer Radioheada koji je prošle godine objavi svoj sedmi album "In Rainbows" putem interneta prepuštajući kupcima albuma da sami odrede cijenu.

Godine 2006. Neil Young je besplatno objavio svoj antiratni album "Living With War", a zatim je album bio i standarno prodavan.

Međutim, prema dosadašnjoj zaradi koju su ostvarili Mooreovi filmovi, može se očekivati da bi i "Slacker Uprising" mogao imati solidan financijski rezultat jer je "Sicko" zaradio 24 milijuna dolara u kinodvoranama, a "Fahrenheit 9/11" 119 milijuna.

"Slacker Uprising" je stajao 2 milijuna dolara, od čega je Moore namaknuo milijun iz vlastita džepa. Ni on ni njegov distributer Brave New Films ne planiraju zaraditi od filma.

Da bi skinuli film, korisnici moraju utipkaati SlackerUrpising.com. Moore, birač demokrata, toplo se nada da će "Slacker Uprising" potaknuti mlade ljude da iziđu na birališta i glasuju na američkim izborima u studenome.

Michael Moore odlučio je ponovno biti pionir i prvi u svijetu objavljuje film online i besplatno. Možda se redatelj pribojava pada popularnosti nakon što je raskrinkan kako i nije toliko dobrodušan koliko se činilo, a povezivalo ga se s raznim lobijima čije interese je štitio napadajući protivnike svojim filmovima. Njegova objektivnost nakon toga lagano je pala u sumnju obožavatelja koji su njegove dokumentarce pratili s jednakim zanimanjem kao i najnovije blockbustere koji su paralelno izlazili.

05.09.2008. 14:39:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh