« Žene
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PROMIJENILA SVIJET

Kontracepcijska pilula slavi 50. rođendan

Pilula koja je obećala seks bez briga i potpunu seksualnu kontrolu za žene slavi 50. rođendan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

kontracepcijska pilula

,

žene

,

seks

,

rođendan

Svijet bez kontracepcijske pilule nezamisliv je mnogim mladim ženama, a mnoge bi se iznenadile kako je u vrijeme njezina pojavljivanja to bila tabu tema. Prije nego je odobrena 1960., jedina kontrola začeća bili su dijafragma, kondomi, praćenje plodnih dana i u ekstremnim slučajevima sterilizacija.

Prvi oblik pilule, Enovid, napravio je revoluciju u kontracepciji te započeo i onu na seksualnom polju. No osim što je ženama dala potpunu slobodu nad svojim tijelom, imala je i vrlo opasne nuspojave poput prijetećih krvnih ugrušaka i srčanog udara. Naime, kada je prvi put predstavljena, doza pilule bila je 10 puta viša nego što je bilo potrebno, a kao rezultat toga, 11 žena je preminulo, a još stotinu patilo od posljedica ugrušaka.

Danas je pilula najpopularniji oblik kontracepcije, a samo u SAD-u koristi je 12 milijuna žena. 8 posto žena koristit će pilulu u jednom periodu svojeg seksualnog života. Danas postoji više od 40 različitih marki, a tržište profit računa u milijardama dolara.

Originalno, pilula je bila namijenjena samo za kontracepciju, no od onda se pokazala korisnom u reduciranju rizika od raka jajnika i maternice, olakšavanju menstrualnih tegoba te suzbijanju akni.

Ipak, u jednom nije uspjela. Kada se pojavila smatralo se kako će omogućiti da sve trudnoće budu planirane. 50 godina kasnije, samo u SAD-u polovica trudnoća je neplanirana, a skoro polovica takvih završi pobačajem.

10.05.2010. 18:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh