« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UZGAJIVAČI:

Konjogojstvo treba prepustiti struci

Ostavite HCK, ergelu Đakovo, konjogojske saveze, udruge, ergele i konje uzgajivačima i struci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragutin Savić/CROPIX)
Više o

konji

,

Cintec

,

somalija glad

,

zahtjev podnošenje

Čelnici konjogojskih udruženja i ergela zatražili su danas na konferenciji za novinare u Popovači da Hrvatski centar za (HCK) konjogojstvo ostane u Lipiku, te da se pitanje konjogojstva u Hrvatskoj prepusti struci, a ne prepirkama politički suprotstavljenih stranaka.

Uzgajivači konja istaknuli su da više neće biti pasivni promatrači prepirke politički sukobljenih stranaka oko svoje krovne udruge - Hrvatskog centra za konjogojstvo, kojim bi se trebala baviti struka, a ne političari.

Ponukani, kako kažu, politizacijom konjogojstva u procesu pripajanja đakovačke ergele Hrvatskom centru za konjogojstvo, predstavnici konjogojskih saveza i udruga uzgajivača zatražili su da HCK, kao krovna ustanova uzgajivača konja, ostane u Lipiku, gdje je i osnovan 2008. godine. "Njegovo je sjedište u središnjem dijelu kontinentalnog dijela Hrvatske, svima nama je podjednako blizu i podjednako daleko, i tražimo da tamo i ostane".

Ističu da Hrvatski centar za konjogojstvo čine ljudi i stručnjaci, koje se ne može prebacivati iz grada u grad, kako to poželi koja politička opcija, te daju punu potporu čelnom čovjeku HCK-a Mati Čačiću za kojega traže da bude imenovan za ravnatelja. Protive se i bilo kakvom imenovanju nestručnih i neadekvatnih osoba u HCK, što je, kako kažu, do sada bila praksa i gdje su one "pokretanjem peticija i spletkarenjem napravile nacionalnu sramotu".

"Ostavite HCK, ergelu Đakovo, naše konjogojske saveze, udruge i ergele, naše konje, nama uzgajivačima i struci. Političke predstave i igre izvodite negdje drugdje! Ako nam ne želite pomoći na pravi način, na ovakvu pomoć koju nam dajete možemo se samo zahvaliti i reći: Molimo vas, nemojte nam više pomagati", poručili su uzgajivači sa presice u Popovači.

Od Ministarstva poljoprivrede zatražili su pak pokrivanje troškova prilagođavanja našeg konjogojstva zakonskim regulativama Europske unije, što, kažu, sada snose sami uzgajivači. Traže i hitnu prilagodbu veterinarskih zakonskih akata regulativama EU jer sadašnje stanje dovodi do prevelikih financijskih nameta i odustajanja uzgajivača od uzgoja, odnosno sustavnog uništavanja hrvatskoga konjogojstva.(hina/metro-portal)


20.08.2010. 18:30:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh