« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROBLEM NAZIVLJA

Konferencija o jugoistočnoj Europi neizvjesna zbog Kosova i Srbije

Srbija će tolerirati samo službeni naziv UNMIK/Kosovo, a kosovski dužnosnici odbijaju doći ako ne budu predstavljali neovisno Kosovo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

UNMIK/Kosovo

,

konferencija o jugoistočnoj Europi

Konferencija o jugoistoku Europe koja bi se, po najavama, trebala održati 20. ožujka na Brdu kod Kranja u Sloveniji i koja bi trebala okupiti čelnike svih zemalja iz toga područja prvi put nakon 18 godina, mogla bi biti ugrožena jer se zbog nje spore službeni Beograd i Priština zbog sudjelovanja Kosova.

Dok se iz srbijanskog tiska može doznati da će predstavnici Kosova na konferenciji sudjelovati pod službenim nazivom UNMIK/Kosovo, kosovski mediji prenose kako će kosovski dužnosnici pristati sudjelovati na skupu isključivo kao predstavnici neovisne države.

Beogradski dnevnik "Danas" prenio je izjavu otpravnice poslova slovenskog veleposlanstva u Beogradu Jadranke Šturm-Kocjan da će konferencija biti organizirana slično kao i drugi neformalni skupovi EU te da će kao sudionici Kosova biti pozvani najviši dužnosnici institucija u Prištini i predstavnici UNMIK-a.

U materijalima za konferenciju trebalo bi, kako se navodi, biti jasno naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom "UNMIK/Kosovo", dok će ispred kosovskih sudionika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje iz koje dolaze.

Pozivajući se na neimenovane izvore u EU iz Bruxellesa, isti list prenio je da su kosovski predsjednik i premijer Fatmir Sejdiu i Hashim Thaqi pristali pod tim uvjetima sudjelovati na skupu.

Ured srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kako su izvjestili beogradski mediji, odbio je komentirati te informacije uz objašnjenje da službeni poziv na konferenciju još nije stigao u Beograd.

Na drugoj strani, prištinski mediji na albanskom u utorak prenose reakciju Xhavita Beqirija, glasnogovornika kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua, u kojoj se navodi da će Sejdiu sudjelovati na konferenciji samo ukoliko bude pozvan kao predsjednik neovisne države Kosova.

"Predsjednik još nije dobio pozivnicu za skup koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Međutim, on će ići tamo samo ukoliko bude pozvan kao predsjednik neovisne i suverene države Kosovo, i nikako drugačije", kazao je Beqiri, odbacujući mogućnost da Sejdiu sudjeluje pod nazivom UNMIK/Kosovo, kako su izvjestili srbijanski mediji.

Glasnogovornik kosovske vlade Memli Krasniqi izjavio je da se na konferenciji očekuje sudjelovanje Kosova koje će predstavljati samo njegovi čelnici.

"Možemo samo jamčiti da će u svakom slučaju Kosovo biti predstavljeno kao neovisna i suverena država. Svaki sudionik konferencije zna tko je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaqi i on ne može biti premijer niti UNMIK-a niti bilo kojeg drugog imena, već Republike Kosovo jer su tako odlučili građani Kosova", istaknuo je Krasniqi. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 22:42:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh